24 de tineri activi şi implicaţi au misiunea de a te ajut să-ţi cunoşti şi să-ţi aperi drepturile. Află cum acţionează Echipa Mobilă în toată ţara!

Citește mai mult

Un CV corect formulat, cu informaţii relevante, este primul pas spre jobul pe care ţi-l doreşti. Vezi aici modelul de CV care îţi va asigura succesul!

Citește mai mult

Dacă îţi cunoşti drepturile socio-economice, eşti protejat la angajare, dar şi la locul de muncă. Aici găseşti toate resursele legale necesare!

Citește mai mult

Ţi-au fost încălcate drepturile la angajare sau la locul de muncă? Aici poţi face o reclamaţie, iar experţii noştri îţi vor oferi recomandări personalizate.

Citește mai mult

Caz 3: „lucrător necalificat în construcție”

R. a fost de acord să lucreze ilegal la o întreprindere de construcţii din raion în calitate de muncitor necalificat. La întrebarea ce salariu va avea lunar i s-a răspuns că va fi plătit ”aşa ca toţi băieţii care lucrează la firmă”. Întrebînd ”băieţii”, colegii lui, de asemenea muncitori necalificaţi, a primit diferite răspunsuri. R. a lucrat sîrguincios, aşteptînd sfîrşitul lunii. Înmînîndu-i salariul binemeritat, şeful i-a explicat că luna aceasta are un salariu redus cu 10% faţă de salariul celorlalţi colegi, fiindcă urmează să-i procure salopetă din aceşti bani, lucru care nu s-a întîmplat cu ceilalţi colegi. Din discuţiile cu ei R. a aflat că acestora nu li s-au reţinut bani pentru salopetă. Ceilalţi colegi utilizau la serviciu haine de schimb, aduse cu ei în fiecare zi de acasă.

Soluție:
În conformitate cu art. 71 al Codului Muncii, munca nedeclarată este interzisă, adică orice muncă prestată de o persoană fizică pentru şi sub autoritatea unui angajator fără a fi respectate prevederile codului muncii referitoare la încheierea contractului individual de muncă. Totodată, în conformitatea cu Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, nr. 186 din din 10.07.2008, angajatorul este obligat să acorde gratuit lucrătorilor echipament individual de protecţie, inclusiv şi echipament individual de protecţie nou în cazul degradării acestuia sau în cazul pierderii calităţilor de protecţie.

Cum să-ți alegi un loc de muncă?

alege ce-ți place
Ai decis deja ce vrei să devii în viitor? Toate profesiile sunt importante. Brutar sau profesor universitar, nu există alegeri bune sau rele. Există doar profesii care îți plac și te motivează să devii cel mai bun. Pe acestea te susținem să le alegi!Citeste mai mult

get-involved

Fundația CNV InternationalAsociația Obștească pentru Copii și Tineret “Făclia” și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova  (CNSM) sunt trei organizații care sunt îndreptate spre tineretul din Moldova și vor să facă o schimbare.
cnsm facliacnv-international