Noul context al muncii: în căutarea fericirii…

Fericirea prin consumul de experiențe noi, de trăiri inedite, de plăceri cît mai diverse (referitoare la distracție, muzică, jocuri, călătorii etc.) nu este altceva în noua eră a individului decât foamea de bani, putere, faimă din trecut. Am ajuns să trăim acele momente când, în cele mai multe societăți occidentale, timpul destinat ascultării muzicii și divertismentului de toate felurile este mai mare decât timpul destinat muncii.

Untitled-1

Studiile constată în continuu că fericirea este valoarea supremă pentru cei mai mulți reprezentanți ai noilor generații de angajați. Iar pilonii care formează fericirea reprezintă un set de valori coerente și bine accentuate: 

  • exprimarea identității și a subiectivității
  • trăirea de experiențe care să genereze starea de bine
  • libertatea și autonomia
  • câștigul financiar
  • promovarea în poziții privilegiate de putere, recunoașterea și faima, timpul liber etc.

Problema principală nu este exprimarea în forță a acestor valori, ci pierderea importanței celor legate de muncă: obținerea de rezultate, lucrul bine făcut, eficacitatea și eficiența, implicarea în muncă etc. Și de moralitate: integritatea, onestitatea, loialitatea etc.

Potrivit unui studiu amplu al World Happiness Report, la care participă 155 de state și care măsoară periodic indicele global de fericire, se vorbește tot mai mult de Happy Planet și se fac nenumărate eforturi de a pune și mai mult în valoare fericirea oamenilor prin muncă. 

Până la urmă, fericirea poate fi considerată în esenţă cel mai important lucru, la fel cum este încrederea. Și, din fericire, tot mai multe organizații au început să se arate interesate și de starea de bine a membrilor lor. 

În acelaşi context, fericirea înseamnă nu numai o organizație de încredere, ci una cu sens, care să recâștige implicarea colaboratorilor ei și care să genereze creșteri semnificative de productivitate, clienți fideli și o profitabilitate sporită. 

În concluzie, Sigmund Freud, cînd a fost întrebat de către discipolii lui ce este fericirea, a răspuns: capacitatea omului de a munci și de a iubi. Pe scurt, munca și iubirea îmbunătățesc calitatea vieții noastre. Dar dacă ar fi să transpunem acest citat  în termeni organizaționali înseamnă, pe de o parte, să fii bun în munca ta, să ai tot ceea ce-ți trebuie pentru a o face bine (cunoștințe, expertiză, abilități, comportament) și, pe de altă parte, să-ți iubești munca, să fii pasionat de a avea realizări valoroase prin munca ta.

Acest material este elaborat în cadrul proiectului ”Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET”, implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret “FĂCLIA” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.