Tinerii cu dizabilități, mai informați și mai puternici
- Creat la 30 Iulie 2014
Tineri cu dizabilități ușoare au aflat care sunt drepturile lor social-economice, dar și cum se pot asocia pentru a și le apăra. Cei 20 de șomeri, angajați sau proaspeți absolvenți de liceu, originari din Ungheni, Călărași, Fălești și Căușeni, s-au întrunit la Chișinău între 17-18 iulie, pentru a participa la Stagiul de formare „Drepturile socio-economice ale tinerilor și dialogul social”, organizat în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri - Îmbunătățirea situației socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile”, implementat de Fundația CNV Internationaal, Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia” și Confederația Naționala a Sindicatelor din Moldova.
Scopul evenimentului a fost de a-i informa, motiva și încuraja pe tineri să-și cunoască drepturile și să ceară să le fie respectate, individual sau în cadrul unor structuri organizate dedicate.
După inițierea participanților în tematica drepturilor omului în general și subiectul drepturilor social-economice în particular, aceștia au aflat ce este un contract de muncă, dar și care sunt drepturile garantate de Codul Muncii.
Pentru că drepturile salariatului sunt deseori încălcate, tinerilor, care sunt deja angajați sau se află în căutarea unui loc de muncă, li s-a vorbit despre mecanismele de apărare a drepturilor social-economice, despre sindicate și rolul acestora în protecția drepturilor salariaților, dar și despre avantajele parteneriatului social.
Participanta Marina Ciuntu, din Fălești, care în prezent șomează, s-a declarat inspirată de cele învățate în cadrul trainingului: „Dacă am încredere în mine și în puterile mele, atunci pot să fac orice și nu mă oprește nimic. Acest training m-a ajutat sa înțeleg asta mai bine, sa am o motivație. Eu am observat că tinerii nu prea folosesc surse de informare, deci ei nu știu unde trebuie să apeleze. Sunt foarte multe posibilități pe care noi nu le folosim din cauză că nu suntem informați.”
După dificultățile la angajare, pe care le-a simțit pe propria piele, acum Serghei Grușca, membru al echipei mobile din cadrul Direcției de Asisitență Socială și Protecția Familiei Fălești, kinetoterapeut, se consideră informat și gata pentru orice situație: „Pentru mine majoritatea informației pe care am aflat-o aici e nouă și interesantă. Deja știu că poți lua Monitorul Oficial sau chiar Codul Muncii și să arăți că așa trebuie să fie. Acum, având informația, mă voi putea implica atunci când voi afla de anumite cazuri, voi putea explica altor tineri ce am învățat aici, îi voi putea motiva să facă ceva pentru drepturile lor.”
„Nu-i vorba atât de informatii concrete, cât de modurile în care poți să le utilizezi”, explică Sandu Mancaș, absolvent de liceu din Fălești. „Ne-au fost explicate punctele forte pentru toate categoriile de persoane, punctele în care noi avem încredere în diverse domenii. De multe ori trainingurile sunt axate pe ideea că persoanele cu dizabilități trebuie să înțeleagă că nu sunt la egalitate cu „oamenii normali”. Aici însă vedem o egalitate absolută.”
Stagiul de formare a fost desfășurat în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri - Îmbunătățirea situației socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile”, finanțat de Uniunea Europeană.