Munca – un mijloc de realizare personală

Începând cu anul 2010, în anumite domenii de activitate, sub impactul dezvoltării economice accentuate, sub impactul investițiilor și achizițiilor străine în economia Republicii Moldova, raportul de forțe și concepția asupra muncii s-a schimbat la radical.

Untitled-1

În ziua de azi, specialiștii sunt căutați în scară largă, managerii sunt vânați, marile companii se întrec în pachete de beneficii și politici de personal menite să le ofere avantajul unei echipe loiale și motivate. Nimeni nu mai poate nega astăzi faptul că pentru mulți munca a devenit un mijloc de realizare personală.

Potrivit experţilor, generațiile tinere nu mai muncesc doar pentru bani, muncă pentru ei reprezentând o modalitate de atingere a potențialului maxim (prin promovare în poziții tot mai înalte de management) și de ce nu, chiar o pasiune.

În continuare desigur sunt mulți moldoveni pentru care munca este încă un mijloc de supraviețuire. 

Astăzi, oamenii au înțeles că important nu este să muncești mai mult ci să muncești “inteligent”. Oamenii au ajuns să înţeleagă relația dintre cerere și oferta. Profesioniștii de valoare fiind conștienți de faptul că dacă activează într-un domeniu în care se înregistrează dificultăți în găsirea de personal calificat, atunci vor fi îndreptățiți să ceară un salariu mai mare și să primească beneficii mai atractive.

Concluzia asupra căreia trebuie să ne oprim, este că pentru multe profesii raportul de forțe s-a schimbat cu 180 grade, înclinând în favoarea angajaților, aflați acum în poziția de a refuză ofertele care nu le convin, lucru inimaginabil acum 20 de ani.

Odată produsă asocierea dintre “a munci mai inteligent și mai eficient” și a trăi mai bine, oamenii vor mai face un pas înainte în privința ajungerii din urmă a marilor economii. 

Cultură muncii devine cultură realizării personale și a unei vieți împlinite! În acest context, activitatea de recrutare, rolul și importantă departamentului Resurse Umane capătă noi valențe, ceea ce a dus și va duce în continuare la valorizarea superioară a profesioniștilor.

Acest material este elaborat în cadrul proiectului ”Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET”, implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret “FĂCLIA” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.