Ghidarea în carieră a tinerilor pentru alegerea profesiei potrivite


Fiecare al treilea adolescent nu ştie ce vocaţie are şi nici ce profesie ar vrea să îmbrăţişeze. Aşa arată statisticile oficiale în Republica Moldova. În acelaşi timp, peste 60 la sută dintre ei susţin că ar putea lua mai uşor deciziile dacă ar exista servicii de ghidare în carieră.

Pentru a oferi suport adolescenţilor, Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia”, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, organizează în perioada 14 februarie-16 februarie stagiul de formare „Ghidarea în carieră a tinerilor”.

Timp de trei zile, la Chişinău, 16 profesori, psihologi şcolari, profesori de educație civică, diriginți din raioanele Ungheni, Călăraşi, Făleşti şi Căuşeni, selectați de către Direcțiile Generale de Învățămînt, Tineret și Sport din aceste raioane, vor învăţa cum să-i orienteze pe adolescenți și tineri în identificarea vocației lor.

Participanții vor identifica profilul tînărului de azi și așteptările angajatorilor, vor utiliza tehnici și metode de lucru cu adolescenții, precum și concluzii pentru a îmbunătăți situația în domeniul educației pentru carieră.

Ulterior, aceștia vor organiza ateliere de formare pentru elevii claselor a IX-a şi a XII-a din cele patru raioane. În cadrul acestora, ei îi vor ajuta pe absolvenţii gimnaziilor şi liceelor să-şi identifice vocaţia, dar şi să evalueze opţiunile educaţionale disponibile.

Astfel, cca 160 de adolescenţi din Ungheni, Călăraşi, Făleşti şi Căuşeni, vor avea posibilitatea să facă alegerile corecte pentru continuarea studiilor şi să-şi identifice profesia care îi reprezintă.

Stagiul de formare „Ghidarea în carieră a tinerilor” face parte din proiectul „Muncă decentă pentru TINEri - îmbunătățirea situației socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile”, implementat de Fundația CNV International, Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia” și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, proiect susținut financiar de către Uniunea Europeană.