40 de tineri au participat la şcoala de vară „Cetăţean Activ, Lider în Devenire”
- Creat la 28 August 2013
Irina, Corina, Andrei, Ştefan, Igor şi alţi 35 de tineri cu vârstă cuprinsă între 16-18 ani din Republica Moldova au învăţat cum să devină lideri în cadrul şcolii de vară „Cetăţean Activ, Lider în Devenire”, organizată în perioada 18-22 august curent. Evenimentul a fost realizat de către Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia” în cadrul proiectului „Muncă decentă pentru TINEri - îmbunătățirea situației socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile”, implementat în parteneriat cu Fundaţia CNV Internationaal din Olanda şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, finanțat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova și cofinanțat de Ministrul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.
Scopul şcolii de vară a fost de a dezvolta abilităţile de lider în rândul tinerilor din cele 4 raioane-pilot ale proiectului: Ungheni, Călăraşi, Făleşti şi Căuşeni, pentru ca, ulterior, aceştia să promoveze conceptul de Muncă Decentă şi drepturile lor socio-economice în comunităţile natale. Astfel, pe tot parcursul evenimentului, traineri cu experienţă naţională au desfăşurat activităţi şi exerciţii practice de dezvoltare personală, prezentare în public şi comunicare, de depăşire a situaţiilor de conflict, tinerii având posibilitatea de a lucra în echipă, de a consolida spiritul de echipă şi a exersa procesul de luare a deciziilor.
Mesageri ai participării active
Subiectul ce ţine de comunitate, rolul tinerilor în comunitate şi actorii comunitari a constituit un modul separat al şcolii de vară, deoarece aici tinerii au învăţat să creeze strategii, să identifice necesităţile comunităţii, să găsească resurse necesare pentru soluţionarea problemelor comunitare. Prin urmare, informaţiile acumulate şi abilităţile dezvoltate sau consolidate în cadrul şcolii de vară au atribuit beneficiarilor un statut important – cel de mesageri ai participării active, ai schimbării şi promovării drepturilor lor socio-economice.
Andrei Gorbenco, 18 ani, Căuşeni: „Mi-a plăcut faptul că activităţile din cadrul şcolii de vară au fost practice, bazate pe jocuri, comunicare şi relaţionare permanentă. Dacă ar fi fost pe ale noastre, am fi renunţat şi la pauzele de cafea în favoarea activităţilor inovative şi interesante de care, din fericire, am avut parte. Îmi pare rău de tinerii care nu au avut ocazia să petreacă 4 zile minunate din vacanţa lor de vară alături de noi.”
Cristina Veleşcu, 18 ani, Călăraşi: „Sunt fericită că am fost printre cei 40 de tineri beneficiari ai acestei minunate şcoli de vară! A fost ca un duş rece, care m-a activizat. Mă simt puternică acum şi plină de energie. Cred că tinerii pot reuşi multe. Cred că tinerii trebuie să reuşeacă. Trebuie să muncească, să-şi cunoască drepturile. Să se impună ca personalităţi. Să facă ca vocea lor să fie auzită. Asta voi promova la întoarcerea mea la Călărași.”
Angela Ciocîrlan, coordonator naţional al proiectului, preşedinte al Asociaţiei Obşteşti pentru Copii şi Tineret „Făclia”: „Am mizat pe tineri pentru că ei au o capacitate sporită de diseminare a mesajului. Sunt energici, dornici, nerăbdători. Ne exprimăm încrederea că mesajul proiectului nostru va ajunge în toate comunităţile din raioanele-pilot ale proiectului, astfel încât actorii socio-economici şi tinerii să se mobilizeze şi să promoveze conceptul de Muncă Decentă şi drepturile socio-economice ale acestora.”