Rezultate. Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET
- Creat la 26 Ianuarie 2021
83 tineri cu vârsta de 15-18 ani, din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni au capacități pentru a se reprezinta și participa activ în societate și în economie, 33 din tinerii asistați reușind să-și găsească și un loc de muncă 74 tineri și-au identificat vocația și traseul educațional, iar 62 tineri au competențe cheie pe care le aplică pentru a accesa și a se integra pe piața muncii
Acestea sunt realizările proiectului „Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET” implementat pe parcursul ultimilor 2 ani de Asociația Obștească „FĂCLIA” în colaborare cu Primăria municipiului Ungheni, Centrul Municipal pentru TINEri Ungheni, Direcția Educație Ungheni, Direcțiile Ocuparea Forței de Muncă Ungheni, Călărași și Nisporeni, Colegiul Agroindustrial din Ungheni, Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Ungheni.
Proiectul a contribuit la fortificarea dialogului și colaborării intersectoriale între actori comunitari cheie (actori socio-economici, organizații ale societății civile) în vederea facilitării procesului de integrare socio-profesională a tinerilor NEET cu vîrsta cuprinsă între 15 -18 ani, din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni. Pe de altă parte, a fost pus accent pe abilitarea tinerilor, astfel încît aceștia să găsească un loc de muncă decent, să se reprezinte și să participe activ în societate și în economie.
Cine sunt tinerii NEET?
NEET este un termen care provine din limba engleză, acronim pentru Not în Education, Employment or Training și se referă la tinerii care nu sunt încadrați în câmpul muncii și nici nu urmează o formă de instruire sau pregătire profesională.
„Sunt tineri pe care nu poți să-i identifici la prima vedere. Sunt cumva invizibili și defavorizați, nu numai din perspectivă financiară sau socială, ci și educațională. Mulți adolescenți renunță la școală sau nu sunt interesați de educație, pentru că au o așa-numită lene socială sau au preluat comportamentul părinților. Dacă părinții nu au făcut studii, atunci este posibil ca și copiii să urmeze aceeași cale”, explică Carolina Butușneanu, coordonatoarea serviciului creat de asociația „FĂCLIA”.
Tinerii NEET sunt expuși unui risc mai mare de excluziune socială, deoarece nici nu-și dezvoltă competențele prin studii și nici nu acumulează experiență prin angajarea în câmpul muncii.
Asociația „FĂCLIA” propune o abordare complexă, care cuprinde identificarea și implementarea acțiunilor necesare pentru incluziunea socio-profesională a tinerilor NEET cu vârsta cuprinsă între 15-18 ani, din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni.
În cadrul proiectului a fost creat un serviciu prietenos adolescenților care le oferă activități de orientare vocațională, formare și integrare profesională, consiliere psihologică, dezvoltare personală, stagii de practică, informații despre oportunități în carieră, mediere și angajare asistată în câmpul muncii. Astfel, beneficiarii au parte de consiliere și orientare în carieră/vocațională care se desfășoară atât în mod individual, cât și în grup. Fiecărui beneficiar i se face un plan individualizat de intervenție în funcție de care se stabilește la ce cursuri și la ce stagii de practică va participa.
Totodată, tinerii au parte de consiliere psihologică și ședințe de dezvoltare personală. Acestea urmăresc să le dezvolte nivelul de autocunoaștere, creșterea stimei de sine, îmbunătățirea abilităților de relaționare și comunicare, antrenarea empatiei, conștientizarea și reducerea comportamentelor problematice, dezvoltarea resurselor creative pentru rezolvarea problemelor, descoperirea punctelor forte și a vulnerabilităților personale, gestionarea corespunzătoare a emoțiilor și impulsurilor.
În cadrul proiectului sunt organizate și cursuri de pregătire profesională. La începutul anului s-au desfășurat cursuri de scurtă durată, de bucătar/cofetar și frizer. Au durat trei luni și s-au încheiat înainte de începerea stării de urgență. Ulterior, ca urmare a evoluției situației epidemiologice COVID-19, meseriile prevăzute inițial (bucătari, chelner, frizer, cusători, etc.) nu au mai fost la fel de solicitate. În schimb exista o cerere mare pentru sfera de specialiști în marketing digital, vânzători și meserii din sfera tehnologiilor informaționale așa cum afacerile s-au reorientat spre promovare mai intensă în mediul online. Totodată, majoritatea tinerilor optau pentru oportunitatea de a participa la cursuri de formare online/la distanță care, în contextul pandemiei, oferă cursanților mai multă siguranță.
În acest context, Asociația „FĂCLIA” și partenerii de implementare au analizat opțiunile posibile și au propus modificarea paletei de cursuri de formare, incluzând cursul de specialist în marketing digital și vânzători.
După ce absolvesc aceste cursuri, tinerii beneficiază de alte câteva servicii importante. „Este vorba despre competențe-cheie pentru piața muncii. La această etapă, noi îi ajutăm pe tineri în procesul de căutare și obținere a unui loc de muncă. Punem accent pe tranziția beneficiarului nostru de la etapa formării profesionale la cea a angajării. Adolescenții învață cum să-și creeze un CV și cum să se pregătească de interviurile de angajare. De altfel, ultima etapă din serviciul nostru este medierea muncii. Acest moment se desfășoară individual, noi suntem alături de fiecare beneficiar în parte. Împreună găsim platformele unde sunt publicate anunțuri de angajare, îi sfătuim cum să obțină locul de muncă pe care și-l doresc, cum să comunice eficient cu angajatorul. Chiar și după ce instruirea lor în cadrul serviciului nostru se încheie, noi oricum ținem legătura. Beneficiarii ne sună, ne cer sfaturi, ne țin la curent cu situația lor”, menționează Carolina Butușneanu.
Angela Ciocîrlan, președinta AO „Făclia” și directoarea proiectului „Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET”, vorbește despre cât de important este ca adolescenții să fie informați cu privire la evoluția pieței muncii și mai ales, să-și aleagă corect o profesie. „Trăind într-o lume a schimbărilor și văzând că ceea ce era foarte apreciat pe piața muncii cu doi ani în urmă astăzi este mai puțin cerut, am pornit de la ideea că este nevoie de o metodologie de conexiune a câtorva servicii, care, într-un final, ar duce către o angajare de succes”, explică Angela Ciocîrlan.
Cum sunt selectați beneficiarii proiectului
Carolina Butușneanu explică modul în care au fost identificați beneficiarii proiectului. „Noi am înțeles că trebuie să avem un reprezentant antenă, în fiecare localitate, ca să ne ghideze către acești tineri. Am ajuns la concluzia că profesorii sunt cei care cunosc cel mai bine situația adolescenților din comunitate. Ei au fost cei care ne-au ajutat și au ghidat elevii către serviciul creat de noi”, spune coordonatoarea proiectului. Astfel, mai mulți profesori din localitățile din raioanele Călărași, Nisporeni și Ungheni au fost instruiți pentru a deveni veritabili consilieri de ocupare și a identifica tinerii care au nevoie de sprijin.
„Consilierul de ocupare îi face o evaluare inițială tânărului NEET, apoi împreună cu un consilier vocațional și cu psihologul din echipa noastră, adolescentului i se face o evaluare complexă. În baza evaluării complexe se întâlnește o echipă multidisciplinară formată din reprezentanți ai Direcției Asistență Socială, Direcției Educație și din cadrul Agenției de ocupare a forței de muncă. Aceștia decid dacă tânărul evaluat întrunește criteriile NEET și poate fi inclus în serviciul nostru”, precizează Carolina Butușneanu.
Jana Moraru, Consilier de ocupare, Costuleni: „În calitate de consilieri de ocupare avem posibilitatea de a descoperi o altă latură a societății, și aici mă refer la tinerii care nu sunt încadrați în educație sau muncă pe care noi îi identificăm. Fiind în localitate rurală, este mai ușor să-i identificăm pentru ca cunoaștem toate persoanele din comună și, uneori, chiar ei singuri ne caută. Aceasta ne bucură, pentru că înțelegem că acești tineri tind să schimbe ceva”.
Unii tineri mărturisesc că stau foarte bine la capitolul încredere în sine, în timp ce alții spun că mai au de lucru la acest aspect. Din prima categorie face parte Cristina. Ea spune că își cunoaște abilitățile și crede că poate fi o lideră iscusită în comunitatea sa și nu numai. „Îmi place să comunic cu oamenii”, afirmă tânăra. Spune că în cadrul cursurilor de dezvoltare personală din cadrul proiectului „Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET” învață tehnici de comunicare importante care o ajută să-și expună părerea în mod eficient și argumentat. „Aceste abilități de exprimare și comunicare sunt foarte importante, mai ales la interviurile de angajare. Eu aici simt că mă dezvolt, că aflu lucruri noi care mă vor ajuta în căutarea unui loc de muncă”, adăuga Cristina.
„Sunt angajat oficial, se plătește bine”
Așa s-a întâmplat în cazul lui Vasile, tânărul de 18 ani care lucrează într-un local de tip fast-food din Ungheni. După ce a terminat clasa a 9-a, băiatul nu și-a continuat studiile la liceu și nu s-a înscris nici la colegiu. Reprezentanții AO „Făclia” susțin că aproximativ 30% din adolescenți nu-și continuă studiile după gimnaziu și le este dificil să-și găsească un loc de muncă.
Vasile locuia în satul lui de baștină alături de familia sa. Nu știa exact ce i-ar plăcea să facă în viitor și care este calea corectă pentru el. Datorită campaniei de informare desfășurată de AO „Făclia”, la urechile tânărului a ajuns informația despre cursurile profesionale organizate de asociația obștească.
Vasile a fost atras de această oportunitate și s-a implicat în toate etapele din cadrul proiectului.
A participat la cursurile de formare profesională pentru bucătari, fiind pasionat de acest domeniu de când era mic. Astfel, a simțit că și-a găsit vocația. „În familie am învățat să gătesc de toate, dar la cursuri am învățat cum să fac lucrurile în mod profesionist, după anumite reguli. A fost foarte interesant, pentru că am avut o profesoară extrem de bună care ne-a explicat totul amănunțit. Prima lună am făcut teorie, iar celelalte două luni am făcut multă practică. La examen am tras la sorți și mi-a picat coacerea unui tort. Mă pricep și la dulciuri”, spune zâmbind Vasile.
Tânărul este mulțumit de actualul loc de muncă pe care l-a obținut fiind sprijinit de specialiștii din cadrul proiectului implementat de AO „Făclia”. „Sunt angajat oficial, se plătește bine. Mă înțeleg bine cu șeful meu și m-am obișnuit deja cu programul”, povestește adolescentul. O dată ce a început să câștige niște bani, tânărul s-a mutat în orașul Ungheni și spune că se simte mult mai motivat să muncească cinstit pentru a-și construi un viitor frumos.
„Nu toți tinerii trebuie să parcurgă toate etapele din cadrul serviciilor oferit de AO „Făclia”. De exemplu, unii adolescenți cunosc foarte bine ce oportunități au și cum să elaboreze un CV impecabil, dar nu au suficientă încredere în sine, se confruntă cu stări depresive, au probleme acasă și atunci ei au nevoie doar de serviciul nostru de consiliere psihologică, nu și de orientare profesională. Fiecărui beneficiar i se oferă ajutor în aspectele în care el întâmpină dificultăți”, afirmă Carolina Butușneanu.
Colaborarea dintre societatea civilă și autorități
Implementarea proiectului „Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET” de către AO „Făclia”, a fost posibilă datorită unui grant în valoare de 41 800 EURO, oferit de Fundația Soros Moldova din resursele Uniunii Europene. „Ne-am gândit că noi, societatea civilă, putem colabora mai mult cu autoritățile, că ne putem așeza la aceeași masă pentru a crea un consiliu de coordonare a nevoilor tinerilor. Ne-am propus să vedem unde ne putem completa și cum ne putem cunoaște mai bine pentru a munci în comun. Astfel, am dezvoltat parteneriate locale cu Direcția de ocupare a forței de muncă din Călărași, Ungheni și Nisporeni, cu Direcția de asistență socială și alte structuri ce țin de domeniile educaționale”, adaugă directoarea proiectului.
În anul 2021 cel puțin 40 de tineri din categoria NEET din Ungheni vor fi asistați în baza metodologiei elaborate în cadrul proiectului „Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET”
În baza unui acordului de colaborare existent între Asociația Obștească „Făclia” și Centrul Municipal pentru TINEri Ungheni, acesta din urmă va asigura asistarea a cel puțini 40 tineri NEET și va informa 2000 de tineri cu privire la drepturile sociale și economice.
Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.