16 profesioniști din 4 raioane ale țării pregătiți pentru ghidarea în carieră a adolescenților
- Creat la 26 Februarie 2014
Cum să îţi identifici vocaţia? Ce profesie ţi se potriveşte? Cum să te angajezi mai uşor în câmpul muncii? Ce drepturi are un angajat? Răspunsurile la aceste întrebări le-au găsit mai mulţi profesori şi psihologi şcolari, care au participat la un training de ghidare în carieră, la Chişinău. Pentru a deveni consilieri de carieră, timp de trei zile, ei au fost instruiţi cum să-i ghideze pe adolescenţi să-şi aleagă profesia care îi reprezintă.
„Noi, profesorii, suntem cei care trebuie să îndrumăm tânăra generație spre un viitor decent. Acest deziderat poate fi realizat, dacă elevii vor fi învăţaţi să ia decizii responsabile, conştiente şi pe care să şi le asume”, a spus Natalia Munteanu, director-interimar al CCACT Fălești.
Pe parcursul stagiului viitorii consilieri în carieră au studiat aşteptările angajatorului modern, legislaţia muncii, dar şi tehnici care pot asigura succesul în comunicarea cu adolescenţii. Cu aşteptări mari, dar şi planuri schiţate deja, cei 16 de consilieri urmează să împărtăşească din experienţa lor cu cca 160 absolvenţi ai gimnaziilor şi liceelor din patru raioane ale ţării: Ungheni, Călăraşi, Făleşti şi Căuşeni.
„Ghidarea în carieră este un domeniu puțin explorat în școlile din RM şi care este discutat prea puţin cu adolescenţii. Împreună cu elevii intenționez să realizez un training de 2 zile, în luna martie, pentru ai ajuta să poată face alegerea corectă”, a afirmat Maria Bob, profesoară de educaţia civică, L.T. „Mihai Eminescu”, Sipoteni, Călăraşi.
„Cunoştinţele şi experienţa obţinută în cadrul acestui stagiu mă vor ajuta mult în activitatea mea. Intenţionez să organizez un seminar teoretico-practic raional, cu profesorii de educaţie civică, în care să fie accentuate aspectele privind orientarea profesională a elevilor”, a declarat Nelea Potângă, Profesoară de educaţia civică, gimnaziul Tocuz, Căuşeni.
Stagiul de formare „Ghidarea în carieră a tinerilor” face parte din proiectul „Muncă decentă pentru TINEri - îmbunătățirea situației socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile”, implementat de Fundația CNV International, Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret "Făclia" și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, proiect susținut financiar de către Uniunea Europeană.