„POD (Parteneriate Orientate spre Dezvoltare) – pentru Munca Decenta pentru TINEri”

La 2 iulie curent, în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri”, 34 tineri din raioanele Ungheni, Călărași, Fălești, Căușeni, Dubăsari și din Tiraspol s-au întrunit pentru a-și împărtăși experiențele din inițiativele civice realizate în comunitățile lor.

Pe parcursul ședinței tinerii au identificat provocările cu care se confruntă tinerii, precum și posibile soluții pentru aceste provocări și au conturat ideea constituirii unei rețele care ar facilita schimbul de informații și cunoștințe despre bunele practici și lecțiile învățate din intiațivele realizate de tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și a oportunităților și provocărilor majore în înaintarea agendei socio-economice a tinerilor.

Astfel, tinerii au formulat misiunea, viziunea și obiectivele rețelei, precum și mecanismul de comunicare a membrilor rețelei.

Viziunea rețelei este: tinerii din Republica Moldova își cunosc și pleadează pentru drepturile lor socio-economcie și participă active în viața comunității.

Misiune:
- Sporirea participării tienerilor la nivel local și regional;
- Oferirea spațiului pentru dezvoltare de capacități, formare de parteneriate, împărtășire de cunoștințe și diseminare de bune practici;
- Abilitarea tinerilor să-și atingă potențialul deplin ca cetățeni active.

Obiective
Rețeaua tineri de pe ambele maluri ale Nistrului contituie:
- Un punct de întîlnire pentru tinerii interesați în dezvoltarea de parteneriate și împărtășirea de cunoștințe și diseminare de bune practici cu semenii;
- Un instrument pentru împărtășire a informației utile pentru tineri;
- Un pod între tinerii de pe ambele maluri ale rîului Nistru;
- Un loc unde găsești resurse, oferte oportunități în contextual programelor pentru tineri;
- Un forum deschis pentru împărtășire, comentarii, învățare și promovarea a dezvoltării personale.

Participanții au declarat rețeua formată de ei recent drept una deschisă pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului, care vor să adere la misiunea acesteia.
Pentru a se cunoaște mai bine și a comunica mai eficient, tinerii au propus crearea unui grup pe rețelele de socializare și organizarea unei școli de vară. S-a stabilit că următoarea activitate, pentru identificarea provocărilor comune și elaborarea planului comun de acțiuni, va avea loc la Căușeni.

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri – îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile”, implementat de către Fundaţia CNV International, Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia” şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova cu suportul financial al Uniunii Europene.

poza 2 retea - Copy