Tineri instruiți ca formatori în domeniul Muncii Decente
- Creat la 27 Ianuarie 2014
Noi membri ai echipei mobile de voluntari, tineri din 4 regiuni ale țării, inclusiv cei din partea stîngă a Nistrului, au fost familiarizați cu conceptul de muncă decentă, dialog social și drepturi socio-economice ale tinerilor, în cadrul stagiului de formare desfășurat la Chișinău, în perioada 17 - 19 februarie anul curent. Activitatea de instruire a avut loc în cadrul proiectului ”Muncă decentă pentru TINEri - îmbunătățirea situației socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile”, implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret “Făclia” în parteneriat cu Fundaţia CNV International din Olanda şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova şi finanțat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.
Scopul evenimentului a fost de a disemina noi metode și tehnici de transmitere a informațiilor în rândul tinerilor, a dezvolta abilitățile de planificare, desfășurare și evaluare a evenimentelor educativ – informative, a cunoaște conceptele și dimensiunile noțiunii de muncă decentă, cât și a evalua activitățile realizate pe parcursul anului 2013. Un exerciţiu important realizat în cadrul instruirii a fost elaborarea unui plan de activitate pe care urmează să îl realizeze echipa în fiecare din cele 4 regiuni țintă are proiectului: Ungheni, Fălești, Călărași și Căușeni.
Angela Ciocârlan, coordonator național al proiectului: „Metoda educației de la egal la egal a devenit tot mai practică prin abordarea mai multor subiecte și probleme în mediul tinerilor. Oferim cunoștințe teoretice în domeniul drepturilor și obligațiilor angajatului în raport cu angajatorul, dar și contribuim la dobândirea unor deprinderi la nivel comportamental, acestea fiind transmise ulterior semenilor din comunitatea respectivă. Astfel, contribuim la promovarea conceptului de ”Muncă Decentă pentru TINEri.”
Echipa mobilă, compusă din 24 de tineri voluntari calificați – a fost creată cu scopul de a promova drepturile socio-economice ale tinerilor și inițiativele existente în acest domeniu.
Sanda Temciuc, Călărași: „Prin întruniri periodice, avem posibilitatea să ne convingem încă o dată că tinerii sunt o putere, că suntem capabili să schimbăm multe, și că este necesar ca să fim activi, energici pentru a avea rezultate frumoase de echipă”.
Andrei Gorbenco, Bender: „Am conștientizat că mai avem nevoie de dezvoltare de competențe pentru ca să fim mesageri informativi eficienți în rândul tinerilor, deci avem foarte multe de învățat și mă bucur că mi s-a oferit această ocazie”.
Nadejda Petras, Ungheni: „Organizarea a astfel de întruniri sunt foarte binevenite, avem posibilitate să facem schimb de experiență, să analizăm momentele de succes și să înțelegem cum să depășim momentele dificile care apar pe parcursul activităților realizate. De asemenea, se crează o atmosferă favorabilă pentru creșterea personală a tinerilor care fac parte din echipa mobilă”.
Membrii echipei mobile apreciază astfel de formări și recunosc utilitatea întrunirilor pentru consolidarea abilităților și capacităților lor ca și formatori de activități educative în rândul tinerilor.
Tatiana Cucu, Fălești: „Vom lucra împreună în cadrul echipei pentru a realiza planul de activități elaborat la începutul anului. Avem de muncit pentru a ne dezvolta noi înșine ca promotori ai proiectului, cât și să informăm populația despre dreptul la muncă decentă. Vom realiza diverse activități: publicarea articolelor în ziarele locale, distribuirea pliantelor, concursuri de desene și eseuri, mese rotunde, etc., prin care să motivăm tinerii să opteze pentru o muncă decentă.”