Comunitatea mea ALTFEL: Tinerii dau culoare orașului Ungheni

Tinerii din Ungheni au spart tiparele participării civice și și-au dat frîu liber imainației pentru a-și expune prin artă viziunea asupra orașului în care locuiesc.

Fiind convinși de faptul că participarea este importantă atât pentru dezvoltarea lor personală, cît și pentru dezvoltarea comunitară, tinerii membri ai Consiliului Local al Tinerilor Ungheni din cadrul Centrului Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni, au lansat inițiativa civică ”Comunitatea mea ALTFEL: Ungheni în obiectivul tinerilor” în cadrul căreia 30 tineri, lideri de tineret și membri ai consiliilor școlare din raionul Ungheni au fost instruiți în domeniul implementării inițiativelor civice, iar peste 500 tineri din instituțiile locale de învățămînt au fost informați și sensibilizați cu privire la importanța participării lor în viața comunității.

Una din activitățile inițiativei a fost concursul de intervenții comunitare fotografice „Înainte și după: Ungheni în obiectivul tinerilor”. Astfel, 32 tineri au reprezentat prin fotografii-schițe de intervenții comunitare, realizate grafic în conceptul ”înainte și după”, situația curentă a unui loc public din orașul Ungheni care necesită o schimbare, precum și idei concrete pentru a realiza schimbarea propusă. Aceste intervenții comunitare concrete sunt adresate consilierilor locali, societății civile, grupurilor de inițiativă care vor să se angajeze în dezvoltarea propriei comunității.

 

”Prin această inițiativă dorim să sensibilizăm locuitorii orașului, astfel încît aceștia să nu se lase prinși de rutină și grijile zilnice, să nu treacă indiferenți prin oraș de parcă nu le pasă de comunitatea în care trăiesc, ci să se implice activ în dezvoltarea acestei comunități”, susține Cătălina Struc, primar tînăr, CLT Ungheni.

7 lucrări ale tinerilor, selectate de o comisie de evaluare formată din reprezentanții autorităților publice locale, agenți economici, experți în fotografie, membri ai organizațiilor și instituțiilor publice, au fost vernisate în cadrul evenimentului ”Eforturi comune pentru dezvoltarea comunitară” organizat la 27 iulie 2016, în incinta Primăriei Ungheni. De asemenea, în cadrul aceluiași evenimentului a fost premiată și cîștigătoarea concursului, Svetlana Jovnir, elevă a Liceului Teoretic ”Alexandr Pușkin” din Ungheni, care a propus construirea unui skatepark într-o zonă care la moment nu este valorificată. Cîștigătoarei i-a fost acordat și un premiu bănesc de 1000 lei oferit de Primăria orașului Ungheni. Celorlalți participanți le-au fost oferite stick-uri, rechizite de birou, rame pentru fotografii și tricouri cu stema orașului Ungheni.

"Tinerii reprezintă o sursă inepuizabilă de idei, inițiative și forță și au nevoie de sprijin pentru desfășurarea activităților în beneficiul comunității. Primăria Ungheni susține realizarea proiectelor inițiate de tineri prin concursuri de granturi axate pe dezvoltare comunitară, precum și prin alte măsuri și mijloace disponibile” a menționat în cadrul evenimentului Eduard Balan, viceprimar al orașului Ungheni.

Expoziția intervențiilor fotografice va fi vernisată în holul Primăriei Ungheni pînă la sfîrșitul lunii august, pentru a sensibiliza cît mai mulți locuitori ai orașului cu privire la importanța participării civice pentru dezvoltarea orașului. ”Tinerii sunt viitorul acestui oraș și ai acestei țări. Este important să ne implicăm în schimbarea și dezvoltarea acestei comunități minunate unde vor crește copii noștri, iar pentru aceasta este nevoie de multă muncă și susținere” susține Daniel Bucătaru, participant la concurs.

“Am încurajat tinerii să se implice în viața comunității din care fac parte și aceștia nu au întirziat să vină cu propuneri ingenioase axate pe îmbunătățirea aspectului orașului nostru. Schițele acestora nu rămîn doar pe hîrtie, ci împreună cu autoritățile publice locale vom căuta posibilități pentru a implementa împreună cu tinerii aceste idei și a produce schimbările pe care le-au propus” a rezumat Angela Ciocîrlan, președinte al Asociației Obștești „Făclia”.

Inițiativa civică ”Comunitatea mea ALTFEL: Ungheni în obiectivul tinerilor”, lansată de Consiliul Local al Tinerilor din Ungheni face parte din proiectul ”Participarea Tinerilor pentru Dezvoltare Comunitară”, implementat de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova și a fost realizată cu suportul Primăriei orașului Ungheni, Direcției Educație Ungheni, Asociației Obștești pentru Copii și Tineret ”FĂCLIA” și mass-mediei locale și regionale.