4000 de tineri studenți vor fi ghidați în carieră prin Teatru Educațional

Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA" pregătește o nouă piesă de teatru educațional, care se axează de data aceasta pe ghidarea în carieră a tinerilor: obstacolele întâlnite și soluțiile pentru depășirea acestora.

În perioada 20-25 august, un grup de 20 de tineri din raionul Ungheni, cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani au fost instruiți în cadrul unui stagiu de formare în domeniul Teatrului Educațional. Această metodă inovativă presupune transmiterea mesajelor de la tinerii voluntari către semenii lor și către factorii de decizie. Sesiunile de instruire au fost coordonate de actorul profesionist Ion Coșeru și s-au axat pe dicție, prezență și mimică scenică, jocuri de rol și improvizație etc.

Noua piesă de teatru cu tematica ghidării tinerilor în carieră și angajarea în câmpul muncii va fi lansată în cadrul campaniei de sensibilizare „Muncă Decentă pentru TINEri", planificată pentru perioada octombrie-noiembrie 2015. Tinerii voluntari vor prezenta această piesă de teatru educațional în mai multe locuri publice, în special în instituțiile de învățământ mediu de specialitate și secundar profesional din Republica Moldova.

Prin intermediul acestei forme neobișnuite de informare, sensibilizare și conștientizare privind drepturile socio-economice ale tinerilor, Asociația Obștească „FĂCLIA" promite să transmită un mesaj de impact spre circa 4000 de persoane: tineri studenți, șomeri, angajatori, autorități publice locale și naționale, responsabili de educație și din domeniul ocupării forței de muncă.

„Programul de Teatru Educaţional a pornit din nevoia de a aduce un mod de interpretare puternic şi realist, de a informa și sensibiliza asupra problemelor sociale cu care se confruntă tinerii. De această dat, grupul țintă sunt tinerii și angajaorii care au nevoie de a găsi punctul comun pentru a conlucra în beneficiul reciproc", menționează Angela Ciocîrlan, președinte al organizației.

În urma participării la stagiul de formare în domeniul Teatrului Educațional, tinerii spun că au mai multă încredere în sine, libertate în exprimare, că au învățat să se asculte și să se audă unii pe alții, să fie atenți la detalii, mișcări și multe alte forme de exprimări non-verbale necesare unui proces reușit de comunicare.

Cătălina Struc, participantă: „Timp de 3 zile de instruire am reușit să cunosc oameni minunați și am învățat o mulțime de lucruri noi. Mi-am dezvoltat abilitățile de comunicare, am căpătat mai multă încredere în forțele proprii și pot să afirm cu siguranță ca aș putea evolua cu succes în fața unei audiențe! Consider că teatrul educațional este cea mai bună metodă de sensibilizare a comunității, căci prin artă putem transmite un mesaj subtil, dar direct și puternic."

„Participând la acest stagiu de formare am căpătat o nouă viziune asupra a ceea ce pot și vreau să fac.", a afirmat o altă participantă, Mihaela Prisăcaru. „Practic mi s-a deschis ușa către o lume paralelă, care necesită multă dăruire de sine, răbdare și mult efort.", a continuat Mihaela.

La final, toți cei 20 de participanți au convenit că pentru a produce un mesaj bine structurat și pe înțelesul tuturor este nevoie de mai multă muncă, repetiții, responsabilitate, lucru în echipă și cel mai important: conștientizarea faptului că fiecare poate contribui la producerea schimbării prin exemplul propriu, prin inițiative care contribuie la dezvoltarea personală, la atitudinea fiecărui cetățean care dorește să trăiască într-o societate cu valori și viață decentă.

Stagiul de formare în domeniul teatrului educațional este realizat în cadrul proiectului „Abilitarea socio-economică a tinerilor" implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA" în parteneriat cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova în cadrul Programului de Granturi 2015 și Fundației CNV Internationaal Olanda (din fondurile CNV Vakmensen).