Învățăm să ne apărăm drepturile

Când îți sunt încălcate drepturile, informația și abilitatea de negociere sunt cele mai sigure instrumente pentru a soluționa un conflict pe cale amiabilă. Ținând cont de aceasta, timp de 2 zile, 80 tineri au studiat care sunt drepturile lor socio-economice ce le garantează accesul la muncă decentă și care sunt instumentele la care pot apela pentru a le promova și apăra, în cadrul stagiului de formare „Drepturile socio-economice ale tinerilor și dialogul social”, desfășurat la Chișinău, în luna mai.

Pe parcursul stagiului, tinerii au avut posibilitatea să discute și cu reprezentanți ai, Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Consiliului de Tineret al CNSM și Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.


Munca decentă începe cu un contract de muncă

Dreptul de a fi încadrat în câmpul muncii legal este prevăzut pentru toți, fără excepții. De aici derivă și celelalte garanții de care poate beneficia un angajat — concediul plătit, asigurarea medicală și socială, concediul de maternitate cu păstrarea locului de muncă, concediul de boală, precum și alte indemnizații pentru caz de risc sau accidente. Lipsa experienței de muncă, vârsta, genul sau orice alte considerente discriminatoare nu sunt și nu trebuie acceptate ca motive pentru angajare „la negru” sau concediere.

Ministerul Tineretului și Sportului, un partener metodologic și financiar important al proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri”, dezvoltă mai multe politici de tineret care vin să susțină respectarea dreturilor socio-economice ale tinerilor. „Sarcina ministerului acum este să asigure o cooperare eficientă dintre organizațiile de tineret și structurile de stat. Pentru aceasta, acum se lucrează la dezvoltarea strategiei pentru tineret, care se axează pe 4 factori: angajarea tinerilor în cîmpul muncii și susținerea tinerilor antreprenori, consolidarea spiritului civic prin instituirea carnetului de voluntar - fapt ce asigură înregistrarea muncii de voluntar ca experiență profesională, și susținrea tinerilor din diaspora.” a declarat Ion Donea, Șeful direcției Programe pentru Tineri, Ministerul Tineretului și Sportului.

În cadrul stagiului, tinerii s-au informat asupra normelor legale ce prevăd aceste drepturi ca să poată apela oricând la ele în caz de necesitate și au învățat cum să recunoască mai ușor cazurile când acestea pot fi considerate ca încălcate.

„Avantajul de a fi membru de sindicat, mai ales pentru tineri, începe chiar din momentul angajării. Noi îi ajutăm să nu fie discriminați, să-și negocieze salariul etc. Deși este mai mult un avocat colectiv, nu individual, sindicatul intervine atunci când drepturile angajatului sunt încălcate. Numai anul trecut, circa 200 de salariați au fost restabiliți la locurile de muncă, atunci când le-a fost desfăcut contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului. Când se întâmplă un accident, iar angajatorul, dar și inspectorul de stat spune că e vinovat 100% salariatul și acesta nu primește nici o compensație  pentru pierderea capacității de muncă, intervenim și participăm la cercetarea cazului.” a menționat Nicolae Suruceanu, Secretar General al CNSM.

„Când lucrezi la „negru”, practic, nu exiști. Nimeni nu poate să te apere, pentru că nu figurezi nicăieri. Experiența acumulată nu poți să o incluzi în CV, pentru că nimeni nu va confirma că ai lucrat cu ei. Nu plătești impozitele și poți să fii amendat. Mă bucur că am participat la acest training, pentru că până acum nu realizam foarte clar faptul că acceptând astfel de condiții, lucrezi împotriva ta.” a declarat unul din participanții trainingului.

 „Am aflat multe nuanțe ce țin de contractul individual de muncă, ceea ce nu am știut până acum. Există aspecte în legislație de care nu prea țineam cont. Și cred că tinerii merită să le cunoască și să le aplice. Rolul meu acum, cred, e să împărtășesc ceea ce am aflat astăzi cu elevii mei.” Corina Sîrbu, profesoară limba franceză, Colegiul Agroindustrial, Ungheni.


Nimeni nu poate să te ajute dacă taci

Tot în cadrul stagiului, participanților li s-a vorbit despre importanța de a se face auziți. Studiile desfășurate anterior în cadrul proiectului „Muncă decentă pentru TINEri” au relevat faptul că majoritatea tinerilor respondenți se confruntă cu același tip de probleme, unii dintre ei dețin chiar și soluții inovative pentru a le rezolva, dar nu știu cui să se adreseze pentru a-și promova interesele. În acest sens, în cadrul trainingului ei au învățat cum să poarte un dialog eficient cu actorii socio-economici: guvern, angajatori, sindicate etc. pentru a-și face vocea auzită. În același timp, au conștientizat importanța diseminării informației deținute pentru a forma front comun cu un număr cât mai mare de tineri ca ei.

„Este necesar să ne unim eforturile, iar tinerii să dețină cunoștințele și abilitățile necesare pentru a deveni mai activi în plan social și economic ca să-și promoveze interesele. Deci, nu e suficient doar să știe la cine să se adreseze în caz de încălcare a drepturilor lor, dar să vină cu propuneri care le-ar îmbunătăți situația și să cunoască ce trebuie să facă pentru a obține schimbarea. Bunăoară, angajatorii solicită experiență din partea tinerilor angajați. Problema s-a făcut auzită și acum Guvernul încearcă să sprijine companiile care oferă stagii de acumulare a experienței pentru tinerii care sunt la început de carieră.” a declarat Stela Strătilă-Sîrbu, președintele Consiliului de Tineret al CNSM.


Sindicatul – primul scut de protecție împotriva încălcărilor drepturilor socio-economice

Ce este sindicatul? Care sunt atribuțiile sale? Cum poate fi formată o astfel de organizație? Cum poate fi identificat liderul de sindicat ce le-ar promova tuturor interesele și de ce este bine să fii membru al unei astfel de organizații?

Cu toții am auzit de sindicate, dar puțini ar putea răspunde exhaustiv la toate aceste întrebări. Și mai puțini conștientizează importanța organizațiilor ce reprezintă drepturile angajaților în apărarea drepturilor lor la muncă. De aici, probabil, și numărul mic de persoane care apelează la ajutorul sindicatului. Totuși, anul trecut 200 de salariați au fost restabiliți la locul de muncă grație intervenției sindicatului.

 „Aceste traininguri sunt foarte binevenite. Ele vin cu suportul necesar pentru a ajuta tinerii să lupte pentru drepturile lor. Cel mai important în ziua de azi e să știi unde să  cauți informațiile. Orice training oferă ideea de bază, după care te orientezi și cauți ceea ce îți trebuie.” Dan Talpă, participant, Ungheni.

Stagiul de formare „Drepturile socio-economice ale tinerilor și dialogul social” face parte din proiectul „Muncă decentă pentru TINEri - îmbunătățirea situației socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile”, implementat de Fundația CNV International, Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia” și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, proiect susținut financiar de către Uniunea Europeană.