Rezultatul 1

Actorii socio-economici şi organizaţiile societăţii civile sunt motivați și dispun de capacităţi consolidate pentru a promova drepturile socio-economice ale tinerilor şi Munca Decentă la nivel local şi naţional


- Programe de training privind Munca Decentă și drepturile socio-economice
Acțiunea va debuta cu o evaluare a necesităților grupurilor de beneficiari, pentru a pregăti traininguri ce corespund nivelului de cunoștințe și abilități ale participanților. Programul de 5 zile va aborda, printre altele, subiecte precum: „Ce sunt drepturile socio-economice și cum se aplică în practică”, ”Drepturile internaționale ale muncii și agenda privind Munca Decentă”, ”Drepturile socio-economice în Moldova și drepturile internaționale ale muncii”, dar și un modul ce ține de ”Cum să ne adresăm tinerilor ca să-i sensibilizăm cu privire la drepturile lor socio-economice” etc. Pentru fiecare modul în parte vor fi elaborate manuale, ce vor include aspecte teoretice, dar și sarcini de realizat.


- Rețea de promovare a Muncii Decente

Odată cu lansarea proiectului, va fi instituită o rețea națională dedicată actorilor socio-economici și societății civile. Activitatea acesteia se va axa pe Munca Decentă pentru tineri. În cadrul rețelei vor fi desfășurate întruniri cu angajatori, sindicate și ONG-uri pentru a discuta subiecte ce țin de Munca Decentă (pachetul salarial pentru tineri, minimul de existență, stagieri, etc). În baza datelor furnizate de Consiliile Consultative ale Proiectului (CCP), rețeaua națională va lansa inițiative comune de lobby pentru promovarea tinerilor.

- Promovarea agendei socio-economice a tinerilor
Campanie media
Va fi lansată o campanie media pentru promovarea activității echipelor mobile, a CCP-urilor, sindicatelor, precum și a rețelei naționale de promovare a Muncii Decente.

Echipa mobilă
Va fi creată o echipă mobilă, care va întruni câte 2 tineri voluntari din fiecare regiune. Echipa mobilă va promova drepturile socio-economice ale tinerilor în regiuni și va implementa diverse activități vizate de proiect. Planul de activitate și acțiunile pe care urmează să le pună în aplicare, vor fi definite în cadrul unei sesiuni de instruire de 2 zile.

Vizită de studiu
Va fi organizată o vizită de studiu la Uniunea Tinerilor CNV din Olanda, cu subiectul ”Cum să promovezi cât mai intersant și atractiv pentru tineri drepturile socio-economice”. Beneficiari ai schimbului de experiență vor fi membrii echipei mobile, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și ai societății civile.

Noi activități pentru tineri
În baza bunelor practici preluate în cadrul vizitei de studiu în Olanda, CNSM va îmbunătăți serviciile sindicale dedicate tinerilor. De asemenea, va dezvolta servicii noi, axate pe necesitățile de angajare ale tinerilor cu nevoi speciale și pe problema gender. Acestea vor fi puse la dispoziția tinerilor gratuit sau pentru o plată simbolică.

- Dialogul social local
Consiliile Consultative ale Proiectului
În vederea stabilirii dialogului social local, în cele 4 regiuni-pilot vor fi create Consilii Consultative ale Proiectului (CCP). Din CCP-uri vor face parte: reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, angajatori, tineri, ONG-uri, sindicate locale, centre pentru tineri, centre de creaţie, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Consiliile Consultative vor discuta problemele socio-economice locale, cu accent pe evoluția situației tinerilor. Vor oferi suport în realizarea activităților proiectului și vor monitoriza punerea sa în aplicare.

Asistență pentru tineri
Consiliile Consultative ale Proiectului vor oferi, de asemenea, asistență și vor formula recomandări în privința plângerilor sau ideilor de îmbunătățire venite din partea tinerilor. Aceste subiecte vor fi discutate în cadrul ședințelor ordinare ale CCP-urilor. Tinerii vor putea, de asemenea, plasa plângeri sau idei pe site-ul muncadecenta.md, iar Consiliile Consultative le vor examina și soluționa. CCP-urile vor acorda atenție sporită tinerilor cu nevoi speciale și oportunităților de muncă decentă pentru aceștia.

- Activități de lobby și advocacy din partea actorilor socio-economici
Training pe lobby și advocacy
Pentru a asigura promovarea eficientă a drepturilor socio-economice ale tinerilor, va fi organizat un training pe lobby și advocacy pentru actorii socio-economici, urmat de 2 zile de revizuire și de instruire a formatorilor. Scopul este de a forma abilități de lobby și advocacy și de a împărtăși experiența acumulată cu reprezentanții altor organizații de interes.

Strategie de lobby
Actorii socio-economici vor fi asistați în elaborarea și implementarea unei strategii de lobby comune, axate pe necesitățile și problemele socio-economice ale tinerilor. Aceasta va aborda aspecte precum: minimul de existență, educația, facilitățile pentru tineri, împrumuturile cu dobândă mică pentru inițierea unei afaceri, perioada de scutire de taxe pentru tinerii care au dat start unei afaceri, drepturile gender și persoanele cu nevoi speciale aflate în șomaj.

- Cercetare privind avantajele pe care le aduc tinerii angajați unei companii
Există insuficiente materiale de cercetare privind drepturile socio-economice ale tinerilor din Moldova. În cadrul proiectului va fi elaboart un studiu privind valoarea adăugată pe care o pot aduce tinerii unei companii. Rezultatele cercetării vor fi utilizate pentru strategiile naționale și regionale de lobby, în vederea îmbunătățirii situației socio-economice a tinerilor. De asemenea, studiul va fi distribuit potențialilor angajatori, precum și altor părți interesate. Iar pentru a cuprinde o audiență cât mai extinsă, va fi elaborată o compilație a cercetării adresată tinerilor și publicului larg.

 

Scrie-ne aici, dacă drepturile tale au fost încălcate la angajare. Dacă nu ți s-a oferit un contract de muncă. Dacă ai primit doar o parte din salariu sau ai fost concediat nejustificat. Dacă ai o părere cum ar putea fi îmbunătățită situația socio-economică a tinerilor în Moldova. Toate ideile și sugestiile vor fi examinate în cadrul ședințelor Consiliilor Consultative ale proiectului.

 Află despre Consiliul Consultativ al proiectului din regiunea ta, unde și când se întrunește.

Plângere

Numele persoanei care depune plângerea

Angajatorul

Sugestie

Informații personale

refresh

Informațiile personale vor rămâne confidențiale.


Accesează acest link dacă ai întrebări ce țin de contractul tău de muncă, condițiile salariale, aspecte ce țin de ofertele de muncă. Dacă vrei să afli despre asistența socială și alocațiile de maternitate, protecția categoriilor social-vulnerabile, protecția și securitatea la locul de muncă sau alte aspecte legate de Munca Decentă și drepturile socio-economice ale tinerilor. Experții din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova îți vor oferi un răspuns în cel mai scurt timp.
CNSM - http://sindicate.md/cnsm/linia-fierbinte-cnsm/