Caz 6: „frizeră la o frizerie”
- Creat la 21 Ianuarie 2015
După absolvirea şcolii de meserii, V. a fost invitată să lucreze la o frizerie din or. Căuşeni unde a făcut practică fiind studentă. Patroana, care a invitat-o i-a povestit că lucrează în baza patentei de întreprinzător şi că este de acord să-i ofere, fără contract de muncă, un spaţiu de lucru cu scaunul pentru client, echipamentul necesar, consumabile, reţinîndu-i 50% din venitul pe care-l va acumula lunar. V. a acceptat, motivînd că nu are deocamdată experienţă şi baza sa de clienţi.
Peste 2 luni patroana a declarat că îi va reţine 60%, fiindcă încă nu are clienţii ei şi încep cheltuielile pentru utilităţi pe timp de iarnă. V. a lucrat încă 2 luni în aceste condiţii, după care a chemat-o pe mama ei, ca să-i ajute în negocierea unor condiţii mai favorabile. În rezultatul discuţiilor patroana i-a oferit ultimul salariul în aceleaşi condiţii, reţinîndu-i o sumă pentru consumabilele (vopsea de păr, şampon etc) cheltuite pentru serviciile oferite clientelor, pentru care aceasta a încasat plata la timpul respectiv.
Soluție:
Confom art.3, titularul patentei nu este în drept să angajeze lucrători pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător specificate în patentă. Iar în lipsa unui contract individual de muncă, care să prevadă mărimea salariului şi alte garanţii, salariatul nu este asigurat de careva acţiuni ilegale ale angajatorului.
Scrie-ne aici, dacă drepturile tale au fost încălcate la angajare. Dacă nu ți s-a oferit un contract de muncă. Dacă ai primit doar o parte din salariu sau ai fost concediat nejustificat. Dacă ai o părere cum ar putea fi îmbunătățită situația socio-economică a tinerilor în Moldova. Toate ideile și sugestiile vor fi examinate în cadrul ședințelor Consiliilor Consultative ale proiectului.
Află despre Consiliul Consultativ al proiectului din regiunea ta, unde și când se întrunește.
Accesează acest link dacă ai întrebări ce țin de contractul tău de muncă, condițiile salariale, aspecte ce țin de ofertele de muncă. Dacă vrei să afli despre asistența socială și alocațiile de maternitate, protecția categoriilor social-vulnerabile, protecția și securitatea la locul de muncă sau alte aspecte legate de Munca Decentă și drepturile socio-economice ale tinerilor. Experții din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova îți vor oferi un răspuns în cel mai scurt timp.
CNSM - http://sindicate.md/cnsm/linia-fierbinte-cnsm/