Caz 1: „angajat în calitate de lucrător necalificat în agricultură”
- Creat la 21 Ianuarie 2015
I. a relatat acest caz după 2 ani de muncă într-o Societate cu Răspundere Limitată din r. Căuşeni. Avînd doar studii gimnaziale, Ion se angaja cu ziua după exemplul şi la îndemnul părinţilor, aşteptînd să atingă majoratul, ca să fie angajat în mod legal şi durabil. La explicaţia angajatorului că la 17 ani nu poate fi angajat legal, I. a căzut de acord să primească salariul în plic pînă la atingerea vîrstei de 18 ani. Astfel a lucrat un an cu salariul diferit, motivat prin volumul mic de lucru, în funcţie de sezon.
Împlinind 18 ani, la cererea lui de a i se deschide carte de muncă, a fost angajat în calitate de ucenic, cu termen de probă de trei luni, stabilindu-i-se cota de 75% din salariul pe care îl primea anterior pentru aceeaşi muncă. Angajatorul i-a explicat că suma de 25% reţinută va fi utilizată pentru plata impozitelor de către angajator. După expirarea termenului de probă a fost transferat la un alt post de muncă în aceeaşi întreprindere, motivînu-se că acolo îi va fi mai uşor. Aflînd că tînărul intenţionează să plece peste hotarele ţării pentru o muncă mai bine plătită, angajatorul l-a convins să lucreze ca şi mai înainte, fără contract de muncă, pînă la plecarea acestuia din ţară.
Soluție:
În conformitate cu art. 47 Al Codului muncii Republicii Moldova, între angajator și salariat încheie contract individual de muncă , persoana fizică(salariatul) dobîndeşte capacitate de muncă la împlinirea vîrstei de 16 ani, mai mut decît atît , persoana fizică poate încheia un contract individual de muncă şi la împlinirea vîrstei de 15 ani, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali, dacă, în consecinţă, nu îi vor fi periclitate sănătatea, dezvoltarea, instruirea şi pregătirea profesională. Prin urmare, refuzul angatorului de a semna contractual individual de muncă pe motivul neatingerii vîrstei de 18 ani a fost nefondat.
Referitor la angajarea fără perfectarea contractului individual de muncă, este de menționat în temeiul art. 7 al Codului Muncii, munca nedeclarată este interzisă, adică orice muncă prestată de o persoană fizică pentru şi sub autoritatea unui angajator fără a fi respectate prevederile codului muncii referitoare la încheierea contractului individual de muncă.
Totodată, art. 55 al Codului contraventional prevede pentru utilizarea muncii nedeclarate, sancțiuni pentru fiecare persoană identificată cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 250 la 350 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
Scrie-ne aici, dacă drepturile tale au fost încălcate la angajare. Dacă nu ți s-a oferit un contract de muncă. Dacă ai primit doar o parte din salariu sau ai fost concediat nejustificat. Dacă ai o părere cum ar putea fi îmbunătățită situația socio-economică a tinerilor în Moldova. Toate ideile și sugestiile vor fi examinate în cadrul ședințelor Consiliilor Consultative ale proiectului.
Află despre Consiliul Consultativ al proiectului din regiunea ta, unde și când se întrunește.
Accesează acest link dacă ai întrebări ce țin de contractul tău de muncă, condițiile salariale, aspecte ce țin de ofertele de muncă. Dacă vrei să afli despre asistența socială și alocațiile de maternitate, protecția categoriilor social-vulnerabile, protecția și securitatea la locul de muncă sau alte aspecte legate de Munca Decentă și drepturile socio-economice ale tinerilor. Experții din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova îți vor oferi un răspuns în cel mai scurt timp.
CNSM - http://sindicate.md/cnsm/linia-fierbinte-cnsm/