Muncă Decentă – cazuri şi soluţii. Știi cum să-ți aperi dreptul la muncă decentă?

decent work


În sfârșit ai absolvit studiile, ai obținut o profesie și ești fericit că ți-ai găsit primul loc de muncă. Îți planifici deja o carieră în ascendență, dar lucrurile nu merg chiar așa cum ți-ai imaginat. Angajatorul întârzie să-ți dea spre semnare un contract de muncă, orele suplimentare nu îți sunt plătite, se găsesc tot felul de motive ca să nu ți se dea salariul sau ești concediat pe nedrept.

Istorie adevărată 1 

”După absolvirea facultății de medicină, m-am încadrat la o farmacie din Ungheni. La momentul angajării nu a fost făcută inventarierea, iar după scurt timp administraţia a depistat lipsa unor medicamente. Eu și colega mea am fost învinuite de neajunsurile depistate, am fost concediate, fără plata salariului. M-am adresat la sindicat şi am fost restabilită la lucru.” 

Istorie adevărată 2 
”Sunt angajată la o întreprindere individuală de mai bine de jumătate de an. N-am primit un contract de muncă din prima zi. Iar după mai multe solicitări insistente, am constatat că unele clauze din contract sunt formulate foarte neclar și ar putea fi în defavoarea mea. Nu am acceptat să semnez, iar la întrebarea dacă mă pot adresa organizației sindicale a întreprinderii, am fost amenințată că voi fi concediată.” 

Acestea sunt doar câteva din încălcările cu care poți să te confrunți. Ce poți să faci în asemenea situaţii? 

Este simplu, ai două opţiuni: 

SĂ NU FACI NIMIC - Mulți dintre tineri aleg să nu întreprindă nimic. Din teamă că-și vor pierde locul de muncă, ceea ce până la urmă se și întâmplă. Sau nu au încredere că problema lor poate fi soluționată. Sau, de cele mai multe ori, nu știu cui să se adreseze pentru ajutor. Iar aceasta doar încurajează angajatorii neloiali să continue să ignore drepturile salariaților. 

SAU 

SĂ ACŢIONEZI - Lucrurile însă pot fi schimbate, iar drepturile tale - restabilite. Tot ce trebuie să faci, e să te informezi și să acționezi, aşa cum a făcut eroina din istoria 1 de mai sus. S-a adresat la sindicat şi a fost restabilită la lucru. 

Cum să acţionezi? Cui te adresezi pentru a-ți apăra drepturile de muncă încălcate? 

1. Sună la linia fierbinte 022-23-40-90
În prealabil, îți recomandăm să suni la consultanții Confederaţiei Naționale a Sindicatelor din Moldova pentru a beneficia de asistență profesională, a semnala încălcări şi abateri de la normele de protecţie a muncii sau încălcări ale legislaţiei muncii, precum şi pentru a consulta un specialist în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Sau poţi expedia întrebările tale în formă scrisă la adresa electronică: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

2. Organizația Sindicală 
Poţi să trimiţi întrebările tale în scris la adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
Poţi deveni membru al unei organizaţii sindicale şi să contactezi CNSM să intervină sau, dacă ai una la locul de muncă, te poți adresa reprezentanților acesteia să intervină. 

3. Adresează-te la Inspecția Muncii 
Atunci când încălcarea ține de drepturile prevăzute în contractul individual de muncă pe care l-ai semnat, te poți adresa la Inspecția Teritorială a Muncii din localitatea ta pentru a fi ajutat. Pentru date de contact şi informaţii suplimentare, sună la linia fierbinte a Inspecţiei Muncii: (+373 22) 49-94-00. 

4. Scrie o plângere anonimă pe www.muncadecenta.md 
Pe site-ul dedicat drepturilor socio-economice ale tinerilor, ai posibilitatea să semnalezi cazurile de încălcare a drepturilor tale printr-o plângere anonimă. Completează formularul indicând problema. Acesta va fi recepționat de Consiliul Consultativ al Proiectului. În componența sa intră reprezentanți ai sindicatelor și Inspecției Muncii, care pot interveni pentru a te ajuta. 

5. Instanța de judecată 
Este preferabil să discuţi mai întâi cu angajatorul şi dacă nu ajungeţi la un consens urmează etapele descrise mai sus. În cel mai rău caz, dacă nu poți obține restabilirea în drepturi prin intermediul nici uneia dintre căile indicate mai sus, poți să chemi angajatorul în judecată. 

Ține minte - dreptate obținem doar dacă luptăm pentru drepturile noastre socio-economice. 

Drepturile tale sunt încălcate atunci când: 
• prestezi muncă nedeclarată 
• nu ți se plătește salariul 
• ți se refuză concediul de odihnă 
• nu ți se plătesc orele suplimentare 
• nu ți se acordă concediu de maternitate 
• ți se refuză asigurarea socială și medicală obligatorie 
• lucrezi în condiții care îți pun în pericol securitatea și sănătatea 
• nu ești informat despre condițiile de muncă 
• ești concediat pentru convingeri politice sau religioase 
• nu ți se respectă dreptul la viața privată 
• ești hărțuit sexual 
• nu ți se respectă dreptul privind accesul la datele tale personale.