Sensibilizare prin artă, pentru Muncă Decentă
- Creat la 11 Noiembrie 2014
„Muncă Decentă pentru Viață Decentă” - este titlul campaniei de sensibilizare prin artă, lansată la 10 noiembrie 2014, în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri - îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile”.
Experiența proiectul „Muncă Decentă pentru TINEri”, desfășurat timp de doi ani în Republica Moldova, și cercetările realizate în cadrul acestuia au relevat lipsa de informare și necunoașterea drepturilor socio-economice ale tinerilor. Astfel, pentru a transmite mesajul campaniei într-o formă originală și accesibilă, organizatorii au apelat la mijloace neordinare de comunicare: artele plastice și arta teatrală.
Angela Ciocîrlan, Președinte Asociația Obștească „Făclia”: „Prin asemenea metode de informare ne propunem să intensificăm procesele care ţin de mobilizarea actorilor sociali și economici (ministere, sindicate, autorități publice, patronate, instituții specializate în domeniul educației și ocupării forței de muncă) pentru implicarea în asigurarea drepturilor și garanțiilor socio-economice ale tinerilor și soluționarea problemelor actuale cu care se confruntă aceștia.”
Una dintre activitățile centrale ale campaniei este expoziția de caricaturi realizată de pictorul-caricaturist Alexandru Placintă, un tânar artist, care are un stil aparte de redare a situațiilor și propune soluții corespunzătoare. Cele 11 caricaturi realizate pentru campanie redau două extreme: încălcarea drepturilor socio-economice ale tinerilor și, pe de altă parte, cum ar trebui să fie acestea respectate.
Alexandru Placintă, pictor: „Pentru că eu și soția mea nu am reușit să muncim decent în țara noastră, am fost nevoiți să plecăm peste hotare, unde am lucrat mult și greu, „la negru”, fără nicio legătură cu arta. Așadar, cunoaștem subiectul din interior. Ne-a intrigat proiectul „Muncă Decentă pentru TINEri” și am propus imediat să realizăm o serie de caricaturi, pentru a sensibiliza angajații și angajatorii privind rolurile lor în relațiile de muncă. Suntem siguri că prin artă putem transmite un mesaj subtil, dar puternic.”
În perioada 10-15 noiembrie, în contextul Decadei Tineretului în Republica Moldova, expoziția de caricaturi privind promovarea drepturilor sociale și economice ale tinerilor va fi vernisată în 8 locuri publice din raioanele Ungheni, Călărași, Fălești și Căușeni, pentru a informa publicul larg despre importanța respectarii dreptului fundamental „Muncă Decentă pentru TINEri”.
Dificultățile cu care se confruntă tinerii în căutarea unui loc decent de muncă vor fi reflectate și pe scenă. Sub îndrumarea actorului și regizorului Ion Coșeru, 15 voluntari din cadrul Asociației Obstești „Făclia”, membri ai Echipei Mobile în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri”, au montat piesa de teatru educațional „FAM - Forță Activă de Muncă”.
Ion Coșeru, regizorul piesei „FAM - Forță Activă de Muncă”: „Implicarea societății civile în astfel de proiecte este extrem de importantă, iar ideea lansării unei formule de teatru educațional este mai mult decît benefică, în special într-o societate înăbușită de indiferență, ignoranță și negativism.”
În perioada campaniei piesa va fi jucată în diverse locuri publice și va fi înregistrată, iar filmul teatralizat va fi diseminat prin cele mai relevante canale de informare, pentru a ajunge la publicul-țintă.
Campania „Muncă Decentă pentru Viață Decentă” va utiliza și alte instrumente de sensibilizare, printre care: workshop-uri în școli despre drepturile socio-economice ale tinerilor, distribuirea de materiale informative: pliante pentru anjați și angajatori, instrumentarul „Abilitare pentru angajare”, create în cadrul proiectului.
Activitățile campaniei sunt realizate în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri – îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile”, implementat de către Fundaţia CNV International, Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia” şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, cu suportul financiar al Uniunii Europene.