Munca pentru sine – Despre primii antreprenori în contextul noii culturi a muncii
- Created on 10 February 2020
Un antreprenor sau o antreprenoare este persoana care dorește să își realizeze ideile de afaceri. Aceste idei se bazează întotdeauna pe cunoștințe semnificative și detaliate despre anumite industrii și piețe, despre nevoile clienților, tehnologie, distribuție și metode de vânzare. Antreprenorul este persoana care reușește să-și conducă cu succes propria afacere.
În Republica Moldova, unii oameni fiind încurajați probabil de noile politici economice, de facilitățile fiscale acordate micilor intreprinzatori, de încercările de privatizare mai mult sau mai puțin reușite, de libertatea de a face aproape orice își doresc dacă își doresc cu adevărat, au încercat să-și inițieze afaceri proprii, nascandu-se primii intreprinzatori, primii “patroni” ai Republicii Moldova. În plus, a fost o perioada de ample migratii și ajustări ale economiei din zona de stat în zona privată.
Pentru aceștia munca a devenit o afacere, iar afacerile modul de a munci. Alături de marii antreprenori, cei care au reușit să preia marile întreprinderi sau secțiile lor cele mai profitabile, micul patron moldovean, până mai ieri poate fost somer disponibilizat cu cateva salarii compensatorii a devenit deodată conștient de ce înseamnă sa fii propriul tau stapan dar în același timp sa devii responsabil ca angajator pentru alții.
A fi antreprenor de succes se învaţă. În plus, iniţierea şi dezvoltarea propriei afaceri se învaţă în permanenţă, dar cel mai bine atunci când propriile experienţe şi ale celorlalţi, inclusiv greşelile, sunt luate în considerare cu mare atenţie.
Oricine poate începe o afacere proprie. Cea mai uşoară parte este înfiinţarea unei companii. Antreprenorii care înţeleg diferenţa dintre idei şi oportunităţi au şanse mai mari de succes.
Pentru un bun antreprenor este important:
-
să cunoască bine piaţa ţintă,
-
să conducă în mod eficient finanţele,
-
să se promoveze bine, pentru a fi vizibil pe piaţă,
-
să aleagă bine echipa cu care va lucra,
-
să cunoască situaţia economică care poate influenţa rezultatul muncii sale,
-
să evalueze riscurile.
Antreprenorul îşi creează propriul post de muncă, sarcinile de lucru și activitatea de care se va ocupa. De la meseriaș şi meşteşugar la directorul unei mari corporații. Important este doar să aibă o idee originală, cunoștințe și energia necesare pentru a-și continua visul.
În concluzie, se poate spune că un lucru important în societatea noastră a fost schimbarea mentalității, faptul ca oamenii au devenit conștienți de propria valoare, de faptul ca specializarea, seriozitatea, determinarea se cauta. Din acest moment, oamenii au început sa “se vanda”: profesiile liberale au început sa prinda teren in vadita contradictie cu domeniile favorizate înainte de ’89 (ingineria, agricultura, profesiile tehnice). Astfel avocații, psihologii, economiștii, medicii, stomatologii, bancherii…au început sa devină tot mai căutați. Munca, fără sa iasă din zona necesității a devenit un mijloc de a face bani!
Acest material este elaborat în cadrul proiectului ”Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET”, implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret “FĂCLIA” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.