Muncă decentă și o viață mai bună pentru tinerii din Moldova

munca decenta lansare

Tinerii din 4 regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv cei din Transnistria, îşi vor cunoaşte drepturile socio-economice şi-şi vor spori accesul la Muncă Decentă. Acesta este unul din principalele obiective ale proiectului ”Muncă Decentă pentru TINEri - îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile”, lansat oficial pe 14 martie 2013 la Ungheni. Proiectul este implementat de către Fundaţia CNV Internationaal din Olanda, Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret “Făclia” şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, cu suportul financiar al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova prin Instrumentul European pentru Democraţie şi Drepturile Omului.

Proiectul propune o soluţie la multiplele probleme cu care se confruntă astăzi tinerii din RM: lipsa locurilor de muncă, necunoaşterea drepturilor lor socio-economice, încălcarea dreptului la muncă, discriminarea tinerilor pe bază de vîrstă, lipsa motivaţiei de a se implica în viaţa comunităţii, etc.

Astfel, tinerii reprezintă peste 40% din totalul şomerilor înregistraţi în Republica Moldova. Aproape 75% dintre tineri nu-şi cunosc drepturile sau sunt informaţi parţial în domeniul legislaţiei tineretului. 80% dintre tineri consideră că dreptul la muncă le este încălcat sau respectat parţial. Peste 60% - consideră că sunt discriminaţi la angajarea în câmpul muncii.

Angela Ciocîrlan, Preşedinte al Asociaţiei pentru Copii şi Tineret „Făclia”, coordonator local al proiectului: ”Acest proiect ține de drepturile socio-economice ale tinerilor, inclusiv a celor cu dizabilități: dreptul la muncă decentă, la salariu, dreptul de a forma rețele sindicale, care să-i reprezinte, dreptul de a primi ajutor de stat, în cazul în care li se întâmplă un accident de muncă. Prin informare şi prin instruiri, vrem să contribuim la abilitarea acestora. Ne dorim ca tinerii din Republica Moldova să aibă abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a-şi apăra drepturile în cazul în care acestea le sunt încălcate. Ne propunem să-i informăm despre cum trebuie să se pregătească pentru un interviu de angajare, cum să-şi scrie corect CV-urile, să-i ajutăm să se asocieze în organizații sindicale ca să-și promoveze interesele”.

Lipsa posibilităţilor de a avea Muncă Decentă, concept introdus de Organizaţia Internaţională a Muncii, şi nerespectarea drepturilor socio-economice ale tinerilor sunt probleme complexe. Pentru a schimba situaţia tinerilor din RM pe piaţa muncii într-o direcţie pozitivă, este nevoie ca diverşi actori să-şi unească eforturile.

Karen Bouwsma, Fundaţia CNV Internationaal, manager de proiect: „Suntem conştienţi că pentru a reuşi atingerea obiectivelor propuse în cadrul acestui proiect este nevoie de conjugarea eforturilor tuturor actorilor cu putere de decizie: autorităţi, societate civilă, actori socio-economici şi tineri. De aceea, în fiecare regiune-pilot a proiectului am creat câte un Consiliu Consultativ pe Munca Decentă. Consiliile Consultative sunt formate din reprezentanţi ai actorilor cu putere de decizie la nivel local, actori socio-economici şi tineri. La nivel naţional, am creat un Comitet Director al proiectului, care va coordona orientarea generală şi strategică a proiectului. De asemenea, la nivel naţional, va fi creată şi o reţea formată din reprezentanţi ai actorilor socio-economici şi ai societăţii civile pentru a discuta şi a acţiona în domeniul Muncii Decente.”

Oleg Buza, Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor din RM, partener local al proiectului: "Din cauza problemelor cu care se confruntă tinerii pe piața forței de muncă, sindicatele vor veni în cadrul proiectului cu mai multe inițiative de modificare a legislației naționale, pentru a reglementa, prin intermediul dialogului social, problemele existente, dar și pentru a asigura o protecție mai mare pentru tineri în ceea ce privește șansele lor pe piața forței de muncă autohtone."

www.muncadecentă.mdPlatformă de comunicare pentru tinerii din Moldova

În cadrul evenimentului, a fost lansat şi site-ul oficial al proiectului – www.muncadecenta.md. Site-ul reprezintă o platformă de comunicare pentru tinerii din Republica Moldova pe subiecte ce ţin de Munca Decentă şi drepturile socio-economice ale acestora. Pe site tinerii vor putea să se înregistreze online pentru a participa la trainingurile, care vor fi organizate în cadrul proiectului. De asemenea, site-ul oferă oportunitatea de a raporta o încălcare a drepturilor socio-economice ale tinerilor, iar Consiliile Consultative vor avea grijă ca problemele raportate să fie soluţionate. Adiţional, tinerii vor avea posibilitatea să propună idei de îmbunătăţire a situaţiei lor socio-economice şi să discute cu semenii lor pe forum despre problemele cu care se confruntă.

Partener Media: Unimedia, Portalul de ştiri Nr. 1 din Moldova