De ce avem nevoie de muncă: importanța
- Creat la 24 Februarie 2020
Multe persoane afirmă că ar alege o viață fără muncă, dacă ar avea această opțiune. Numeroase studii indică însă faptul că munca este esențială pentru calitatea vieții noastre. Ocupația ne influențează fericirea, identitatea, statutul social, relațiile, programul, ritmul zilnic și nu numai. În plus, nu poți beneficia de unele lucruri decât dacă ești angajat, deoarece, odată cu locul de muncă, capeți acces la multe servicii utile.
Atunci când ne imaginăm o viață fără muncă, mulți dintre noi presupunem că astfel am fi mai fericiți: mai puțin stresați, mai puțin grăbiți și mai liberi să facem ceea ce ne place. Rezultatele raportului anual World Happiness Report contrazic însă această idee. De fapt, persoanele fără un loc de muncă au cele mai scăzute niveluri de stare de bine subiectivă, un indicator care măsoară percepția noastră asupra propriei fericiri. Peste tot în lume, persoanele care lucrează își evaluează mult mai pozitiv starea de bine.
Mai mult, potrivit aceluiași studiu, persoanele fără un loc de muncă pe termen lung nu se obișnuiesc cu situația, deoarece nu devin mai fericite odată cu trecerea timpului. Locul de muncă, mai mult decât o sursă de bani Locul de muncă ne influențează starea de bine în mult mai multe moduri decât financiar, prin salariul câștigat. În primul rând, locul de muncă contribuie la identitatea noastră și la modul în care ne prezentăm în societate. Atunci când facem cunoștință cu cineva, de cele multe ori, ocupația va fi unul din primele subiecte abordate. Unul dintre motive este că profesia spune multe despre abilitățile, cunoștințele, preferințele și stilul nostru de viață.
În al doilea rând, atunci când ești angajat, ai ocazia să-ți dezvolți cunoștințele, competențele și abilitățile. În funcție de domeniu și atribuții, te vei găsi în situația în care te vei specializa pe un anumit subiect sau în care vei adăuga noi aspecte utile pe piața muncii la CV-ul tău. Oricare ar fi situația, unul din beneficiile de a fi angajat este că te vei dezvolta pe plan profesional, chiar dacă e vorba doar de acumularea experienței. Este un avantaj care te va ajuta să-ți găsești un job mai ușor în viitor.
În al treilea rând, un loc de muncă presupune interacțiunea aproape zilnică cu colegii, cu excepția persoanelor care lucrează de la distanță. Unele persoane au legat prietenii care au durat o viață cu oameni pe care i-au întâlnit la muncă. Chiar și dacă nu ești adeptul prieteniei dintre colegi, cu siguranță vei întâlni persoane interesante, de la care vei avea de învățat.
În prezent, majoritatea angajaților nu sunt interesați doar de salariu, ci și de beneficiile extra-salariale. Din ce în ce mai mulți angajatori oferă bonuri de masă, tichete de vacanță, cadouri de sărbători sau decontarea transportului. Fiind angajat, de cele mai multe ori ai posibilitatea să călătorești în concediile de odihnă.
În ziua de azi dacă nu ai un loc de muncă nu vei putea să răzbești în viața,deoarece nevoi sunt multe,iar pentru satisfacerea acestora au nevoie de bani.
În viață nu trebuie să îți fie rușine să muncești, deoarece din contra munca te face un adevărat om. Cu toții trebuie să muncim și să nu așteptăm să ne pice din cer sau să așteptăm să câștigăm la loto. Munca este dată de la Dumnezeu iar noi trebuie să muncim dacă ne dorim un viitor prosper.
Acest material este elaborat în cadrul proiectului ”Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET”, implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret “FĂCLIA” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.