Despre esența și rolul noii culturi a muncii
- Creat la 17 Februarie 2020
Dintotdeauna, munca a avut rolul fundamental în existenţa omului şi a comunităţilor sociale şi a cunoscut o diversificare continuă. Statutul muncii a evoluat în timp, acesta fiind determinat şi influenţat de gradul dezvoltării social-economice şi de maturitatea creativă şi socială a celor care au prestat munca.
În lumea contemporană munca se desfăşoară în mii şi mii de feluri în cadrul unor structuri socio-economice din ce în ce mai complexe. Universul general al muncii, precum şi formele ei au făcut şi fac obiectul unor reflectări şi aprecieri diverse.
Cultura muncii este reflectarea combinată a politicii şi economiei în orice societate și poate fi percepută ca un tip de forţă de producţie. După cum se cunoaște, politica, economia şi cultura sunt cele trei mecanisme ale oricărei societăţi şi doar când ele funcţionează armonios societatea în ansamblu se poate dezvolta rapid.
Din statistici munca e aproape generala in mai multe tari din Europa. O cultură care nu își mai asumă rolul de a implica tinerii e o cultura în declin. O țară care are cultura să-și țină tinerii pe bancile facultatii pana la 25-26 de ani, fără să-i implice în societate, e o țară care creaza o dependență de Autoritate. O dependență de stat atunci cand,după cum vedem din statistici,tinerii sunt prea puțini implicați în structurile sociale.
Tari ca Germania, Austria și Norvegiaimplica tinerii. Tari ca Republica Moldova, Italia, Spania, România, chiar UK după cum vedem în statistici, creaza o dependentă de o cultura învechită, caracterizată prin dependență de asistență socială și chiar prin boicotarea culturii de bază.
Evenimentele istorice şi cultura au un impact major asupra economiei unei ţări. În plus, cultura la general a unei regiuni defineşte istoria dezvoltării economice. Astfel, cultura are o importanţă enormă pentru evidenţierea tradiţiilor unei societăţi din trecut până astăzi. Perspectivele culturale oferă referinţe care exemplifică valori, atitudini şi comportamente ce influenţează dezvoltarea economică.
Acest material este elaborat în cadrul proiectului ”Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET”, implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret “FĂCLIA” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.