Oportunități de formare profesională și de angajare prezentate în cadrul Tîrgului locurilor de muncă organizat la Ungheni

Peste 600 locuri de muncă vacante în diverse domenii au fost prezentate astăzi, 26 mai 2016, în cadrul Târgului Locurilor de Muncă organizat de Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Ungheni (AOFM Ungheni) în parteneriat cu actorii sociali și economici din raionul Ungheni (patronate, sindicate, autorități publice locale de nivelul II și I, ONG-uri și furnizori de servicii educaționale).

Evenimentul a avut loc în incinta Colegiului Agroindustrial din orașul Ungheni, și a constitui un punct de întâlnire între 25 de agenți economici din raionul Ungheni și circa 500 de persoane interesate să-și găsească o slujbă pe termen lung și cu remunerare decentă. Astfel, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au discutat cu agenții economici, au făcut cunoștință cu oferta de locuri de muncă, au primit multe materiale informaționale, iar o parte din ei au stabilit și interviuri cu potențialii angajatori.

În cadrul acestui eveniment Asociația “FĂCLIA” a lansat broșura ”Azi student - mâine angajat”, care are ca scop facilitarea tranziției tinerilor de la studii la piața muncii, prin oferirea sfaturilor utile pentru tineri astfel încât aceștia să poată elabora un CV complet, să aplice tehnici de scriere a scrisorii de intenție și să afle secretele unui interviu de angajare reușit. Broșura a fost publicată în cadrul programului „Accesul Tinerilor la Muncă Decentă", finanţat de CNV International din Olanda, co-finanţat de către Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.

 

De asemenea, în cadrul Târgului a fost vernisată și expoziția mobilă de caricaturi ”Competențe cheie pentru piața muncii”. Aceasta a mai fost anterior prezentată de Asociația “FĂCLIA” în 25 de locuri publice sensibilizând circa 5000 tineri despre importanța dezvoltării competențelor personale și profesionale conform așteptărilor și cerințelor pieții muncii.

Acest eveniment este un început bun, în special pentru tinerii care caută un loc de muncă, potrivit pentru inițierea dialogului între tineri și potențialii angajatori. Totuși, pentru un impact mai mare, sunt necesare anumite măsuri complementare care să contribuie la integrarea profesională a tinerilor, fie că este vorba de campanii de informare pentru angajatori sau consiliere, informare și orientare vocațională constantă pentru persoanele tinere care au nevoie de încurajare și suport.

Astfel, până la sfârșitul anului 2016 Asociația “FĂCLIA”, în parteneriat cu Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Ungheni și Consiliul Interramural al Sindicatelor Ungheni va organiza stagii de formare axate pe abilitarea a 400 tineri pentru angajare și auto-angajare. Pentru detalii despre calendar evenimentelor vă invităm să vizitați site-ul www.faclia.md sau www.muncadecenta.md

Esti Tinăr? Cauți un loc de munca? Dorești să progresezi în carieră? Atunci, Asociața ”FĂCLIA” îți recomandă câteva sfaturi utile pentru dezvoltarea Ta personală și integrarea cu succes pe piața muncii.

1. Vezi ce se caută pe piaţa muncii

Nu tot ce apare într-un top reflectă perfect realitatea, dar este foarte aproape de ea. Astfel, cei mai căutaţi sunt absolvenţii de la medicină, automatică, cibernetică, limbi străine şi administrarea afacerilor în limbi străine. Niciuna din aceste facultăţi nu pregătesc şomeri. La polul opus cele mai multe probleme în aflarea unui loc de muncă le au absolvenţii de jurnalism, comunicare, ştiinţe politice, administraţie publică, management, marketing, filosofie şi litere.

2. Implică-te in activități de Voluntariat

Odată ce ai intrat la facultate, asigură-te că îţi foloseşti timpul liber şi pentru o cauză în care crezi (i.e. business, drepturile omului etc). Avantaje ale voluntariatului sunt:

  • Voluntariatul te conectează: Voluntariatul te ajută să-ţi faci prieteni mai uşor dezvoltându-ţi în acelaşi timp aptitudinile sociale.
  • Voluntariatul te poate ajuta la avansarea în carieră: dacă te gândeşti la o carieră, voluntariatul te poate ajuta să acumulezi experienţă în aria ta de interes şi să întâlneşti oameni din domeniu.
  • Voluntariatul însemnă şi distracţie şi împlinire: La vârsta studenţiei voluntariatul înseamnă şi multă distracţie, dar îţi dezvoltă şi capacitatea de a fi empatic şi de a arăta că îţi pasă.

3. Învață Limbi străine

Sunt foarte căutate persoanele care învaţă în limbă străină, fie că vorbim de administrarea afacerilor sau cibernetică. Cunoașterea limbii engleze este un avantaj atît pentru angajator cît și pentru angajat atunci când companiile se orientează spre piețele economice internaționale. Învață și alte limbi străine: chineza, germana, franceza.

4. Înfiiţează un start-up

Cât timp eşti în facultate este ideal să-ţi deschizi o afacere. În caz de eşec este doar o lecţie învăţată la vârstă ideală atunci când stresul altor griji nu este prezent. Nu prea e plăcut să o dai în bară la 30-35 de ani, atunci când probabil eşti căsătorit, ai un copil. De aceea, este bine ca studenţii să experimenteze antreprenoriatul încă din facultate colectind sfaturi, idei, mentorat şi conexiuni.

5. Participă la schimburile de studenţi

Erasmus Schimburile de studenţi sunt o șansă pentru absolvenţii de mâine. În fruntea acestor schimburi este Programul Erasmus. Studenţii ajung să petreacă un semestru sau un an academic la o altă facultate în altă ţară din cadrul Uniunii Europene, urmând a fi susţinuţi parţial cu o sumă de bani care să-i ajute să se descurce financiar în acea ţară. Erasmus înseamnă un mare plus la angajare, dezvoltarea de noi abilităţi, o experienţă academică nouă, accesul la o reţea internaţională de studenţi, învăţarea a cel puţin unei limbi străine, călătorii şi, poate pentru unii, experienţa vieţii.

6. Optează pentru Burse

Accesul la burse este acum mult mai uşor, iar obţinerea lor nu duce decât la confirmarea potenţialului pe care oricine îl caută. Nu punem semnul egal între bursier şi tocilar, pentru că nu este cazul. A fi bursier reprezintă un prim succes al carierei şi te va ajuta să ajungi la o companie de top sau te ajută să iei calea antreprenoriatului.

7. Participă la Şcoli de vară

Fie că sunt în ţară sau afară, în Europa sau peste ocean, de limbi străine sau de sport, şcolile de vară sunt un mix între învăţare, călătorie şi distracţie. Cred că aproape orice alegere este bună, atât timp cât se potriveşte cu ceea ce vrei să faci mai departe.

8. Află mai multe despre Netwoking

O opţiune ce nu va fi niciodată de modă veche sunt evenimentele de business, acolo unde ajungi să schimbi idei, păreri şi să te faci remarcat în domeniul în care vrei să activezi. Fie că vorbim de cel mai important eveniment de business din țară sau evenimentele business ale anului îţi creşti vizibilitatea, primeşti şi obţii referinţe despre alte persoane cu acelaşi interes ca şi tine, eşti la curent cu ultimele noutăţi din acea industrie, înveţi lucruri noi de la cei mai buni speakeri, socializezi şi eşti recrutat.

9. Fii Curios

Dorinţa de a şti este un lucru ce te pune în mişcare, adică acea curiozitate ce te împinge să afli cum funcţionează sistemul nervos, sistemul politic, comportamentul uman, sistemul bancar, economia, armata, sistemul de taxe etc. Aceasta este de fapt o atitudine ce este căutată deopotrivă de angajatori, dar şi de viitorii parteneri de afaceri. Dacă eşti cu adevărat bun îţi vei găsi un loc de muncă indiferent ce facultate absolvești. De aceea, dacă urmezi paşii de mai sus, cu puţin noroc şi optimism, nu numai că nu vei ajunge şomer, dar probabil vei primi o ofertă de la o companie de top, asta în cazul în care ești o persoană motivată, pro-activă și știi ce dorești de la viață!