Cluburile Muncii – trambuline în angajarea tinerilor

21 de profesioniști care lucrează cu tinerii: lucrători de tineret, reprezentanți ai organizațiilor societății civile, profesori de educație civică din 8 colegii din Republica Moldova vor participa în cadrul unui program integrat de consiliere în carieră a tinerilor (viitori absolvenți ai colegiilor din Republica Moldova) numit „Clubul Muncii”. Programul se va desfășura timp de un an și are drept scop facilitarea tranziției tinerilor de la studii la muncă.

În urma unei selecții riguroase, 21 profesioniști își dezvoltă competențele necesare în vederea îndrumării tinerilor pentru integrarea pe piața muncii. Prima din cele 4 faze ale formării de facilitatori a avut loc în perioada 28-30 septembrie 2015, accentul fiind pus pe studierea marketing-ul formării, proiectarea și organizarea programelor de formare, precum și asigurarea calității instruirii tinerilor.

Programul Clubul Muncii este axat pe folosirea metodelor de educație non-formală. „Este maximizat astfel procesul de învățare, minimalizând constrângerea specifică școlii. Mai mult, educația non-formală oferă o utilitate practică imediată cunoștințelor învățate și folosește metode care stimulează implicarea și participarea tinerilor”, a adăugat Roxana Chebac, formator din Iași, România.

„Sunt convins că aceste Cluburi ale Muncii vor fi ca mici trambuline în angajarea pe viitor a tinerilor absolvenți, cât și o nouă treaptă de dezvoltare profesională a lucrătorilor de tineret”, a spus Alexandr Godoroja, participant, reprezentant al Centrului de Resurse pentru Tineri ”UniT”, Criuleni.

„Un stagiu de formare de formatori foarte util. Voi îmbina cunoștințele și experiența mea ca profesor cu metodele non-formale pentru a oferi sprijin profesionist tinerilor în procesul de angajare” a menționat Lilia Bologan, participantă, reprezentantă a Colegiului Financiar-Bancar, Chișinău.

„Tinerii care vor fi implicați în programul Clubul Muncii își vor dezvolta competențele-cheie pentru piața muncii. Programul va oferi multe beneficii și oportunități pentru facilitatori – dezvoltare profesională, dezvoltarea abilităților de concepere a programelor de formare adaptate nevoilor tinerilor, dar și pentru tineri – dezvoltare personală, abilitare pentru angajare”, a spus Angela Ciocîrlan, președintele Asociației Obștești pentru Copii și Tineret „FĂCLIA”, vorbind despre Programul Clubului Muncii.

Pentru identificarea reușită a modalităților de dezvoltare a competențelor tinerilor pentru inserția pe piața muncii s-au implicat și reprezentanți ai autorităților centrale. Viceministrul Tineretului și Sportului, Andrei Spînu a dat asigurări că în agenda de lucru a ministerului este menționată și dezvoltarea programelor de dezvoltare personală și profesională a tinerilor din Republica Moldova: educație antreprenorială, stagii de practică de calitate, intensificarea schimburilor între grupuri profesionale de tineri ș.a. Mai mult de atât, „asigurarea oportunităților economice pentru tineri se regăsește printre obiectivele Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Tineret pentru anii 2014-2020”, a ținut să precizeze viceministrul Tineretului și Sportului.

Programul „Clubul Muncii” este integrat în proiectul „Abilitarea socio-economică a tinerilor”, implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA”, în parteneriat cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova în cadrul Programului de Granturi 2015 și Fundației CNV Internationaal Olanda (din fondurile CNV Vakmensen).

Până la sfârșitul anului 2015 vor fi organizate 10 Cluburi ale Muncii, iar pentru anul 2016 este planificată organizarea a 22 de Cluburi ale Muncii. În total, până la finele anului 2016, cel puțin 640 de tineri din instituții de învățământ mediu de specialitate din Republica Moldova își vor dezvolta competențele cheie pentru integrare pe piața muncii.