Caz 4: „deridicătoare la 2 magazine de produse alimentare”

M. educă de una singură 2 copii, s-a angajat ilegal ”pe ore” în calitate de deridicătoare la o unitate comercială, urmînd să lucreze în ture. La prima vedere angajatorul s-a pătruns de rugămintea M. de a-i stabili un program de lucru în care să reuşească să mai exercite aceeaşi funcţie la un alt magazin din apropiere. Munca conştiincioasă şi de calitate a M. i-a fost apreciată conform aşteptărilor ei – pe parcursul a 3 luni consecutive a primit salariul la timp şi pachete alimentare alcătuite din paste, cereale, conserve, ulei, cărora în scurt timp le expira sau deja era expirat termenul de valabilitate.

M. s-a împăcat cu această ”pomană” lunară, care îi asigura cît de cît familia cu produsele nominalizate. Crezînd că ”întrebarea vină n-are”, l-a întrebat şi pe al doilea patron dacă-i poate oferi asemenea pachete. Cel de-al doilea a sesizat organele competente pentru protecţia consumatorului, declarînd acţiunile de binefacere ale concurentului său. În scurt timp M. a fost rugată de către primul patron să plece, deoarece, din spusele acestuia, calitatea serviciilor de cleaning oferite de Maia este nesatisfăcătoare.

Soluție:
Conform art. 86 al Codului Muncii, concedierea, adică desfacerea din iniţiativa angajatorului a contractului individual de muncă pe durată nedeterminată, precum şi a celui pe durată determinată – se admite şi în cazul constatării faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate ca urmare a calificării insuficiente, dar acest fapt urmează să fie confirmat prin hotărîrea comisiei de atestare.

 

Scrie-ne aici, dacă drepturile tale au fost încălcate la angajare. Dacă nu ți s-a oferit un contract de muncă. Dacă ai primit doar o parte din salariu sau ai fost concediat nejustificat. Dacă ai o părere cum ar putea fi îmbunătățită situația socio-economică a tinerilor în Moldova. Toate ideile și sugestiile vor fi examinate în cadrul ședințelor Consiliilor Consultative ale proiectului.

 Află despre Consiliul Consultativ al proiectului din regiunea ta, unde și când se întrunește.

Plângere

Numele persoanei care depune plângerea

Angajatorul

Sugestie

Informații personale

refresh

Informațiile personale vor rămâne confidențiale.


Accesează acest link dacă ai întrebări ce țin de contractul tău de muncă, condițiile salariale, aspecte ce țin de ofertele de muncă. Dacă vrei să afli despre asistența socială și alocațiile de maternitate, protecția categoriilor social-vulnerabile, protecția și securitatea la locul de muncă sau alte aspecte legate de Munca Decentă și drepturile socio-economice ale tinerilor. Experții din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova îți vor oferi un răspuns în cel mai scurt timp.
CNSM - http://sindicate.md/cnsm/linia-fierbinte-cnsm/